Annons
Annons

”Kör på tapasinspirerad nyårsmeny”

Superbloggerskan slash matälskaren Majs Keller från matbloggen Cornsfood.com tipsar om spännande tillbehör till nyårsmenyn.

Redaktionen

26 december, 2012
”Kör på tapasinspirerad nyårsmeny”
Dela inlägget

Superbloggerskan slash matfotografen Majs Keller från matbloggen Cornsfood tipsar om spännande tillbehör till nyårsmenyn.
– Jag tycker att det är roligt med dem som vågar satsa på en annorlunda nyårsmeny, till exempel tapas style. Det behöver inte vara så avancerat, säger hon.

Majs Keller driver bland annat den framgångsrika bloggen finest.se/majsan och matsajten Cornsfood.com. Här ger hon förslag på en tapasinspirerad festmeny riktad till dem som vågar vara lite annorlunda – men som samtidigt vill att matlagningen ska gå relativt fort.
Hon kommer också med råd till dem som är väldigt tidspressade till nyårshelgen.

Majs Keller
Majs Keller.

”Våga något ni annars inte brukar”
– Jag förstår folk som känner sig pressade och stressade. Man har precis avslutat julen och så kommer det nya året där den största funderingen inför kvällen alltid är: ”Vad lagar vi?” Jag tycker faktiskt inte att det är så fel om man dukar upp smårätter istället för en balunsmeny. Lite tapas-style så där. Det är roligt med dem som vågar sådant man annars inte brukar, och det behöver heller inte vara så avancerat. Jag ser heller inget konstigt med att man har catering. Då har man hela problemet löst, säger hon.

Majsans tapasmeny (välj att göra alla eller bara några av recepten):

  1. Förrätt med stenbitrom (LCHF)
  2. Sushi (LCHF)
  3. Skagenröra med Cognac (eller: Skagen tartar/Skagen toast)
  4. Parmainlindade chevrerullar med hallonbalsamvinägersås
  5. Stekt eller halstrad pilgrimsmussla med champagnesås och knaperstekt bacon eller parmesanchips
  6. Gurksallad med senap
  7. Vaniljpäronsalsa
  8. Glutenfri kladdkaka
  9. Ostbricka med valfritt bröd, kex och ostar

LCHF-förrätt med stenbitrom
– Gott, snabbt och framför allt superlätt och väldigt högtidligt. En bra förrätt att komma ihåg till vilken fest som helst.

Ingredienser
röd lök
citron
stenbitrom
dill
sallad
gräddfil
Ev hackat kokt ägg

Gör så här
– Hacka rödlök och lägg i botten av ett vackert glas. Lägg på en klick gräddfil, en klick röd stenbitrom, en klick svart stenbitrom. Toppa med små bitar hackad citron och ett litet salladsblad. Vill du ha den lite matigare kan du även ha i lite hackat kokt ägg. Klart att servera.

LCHF Sushi

LCHF-sushi
LCHF-sushi. Foto: M Keller

– Omeletten till LCHF sushin gör du på två ägg, 2 msk mjölk eller grädde, 1 kryddmått salt och eventuellt lite peppar.
Istället för ris använder jag mig av färskost och färskriven pepparrot, salt och peppar. Fyll på med lite gurka och omelett. För dig som älskar tofu går det lika bra. Eller någon annan ingrediens.
– Till andra sushivarianten använder jag mig återigen av färskost och färskriven pepparrot istället för ris. Dra sedan över lite plastfolie och låt det stå i kylen. Serveras senare i små uppskurna bitar med färsk ingefära, soya och lite egen chiliwasabi.

Skagenröra med cognac

Skagenröra i vit skål garnerad med sallad citron och dill
Skagenröra med cognac. Foto: M Keller

Ingredienser
500 gr räkor med skal
1 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
2 msk hackad dill
En skvätt Cognac
1 tsk pepparrot

Gör så här
Det här med mått på peppar och salt tänker jag inte säga något om. Det bästa av allt när man lagar mat är ju provsmakningen, då känner vi ju oftast vad som behövs. Krydda därför inte så mycket innan avsmakning. Ni vet ju själva hur det är när man får in för salt mat på krogen.

eller: Skagen tartar/Skagen toast

Skagen tartar
Skagen tartar /Skagen toast. Foto: M Keller


Går även lätt att slänga ihop en skagen tartar/skagen toast. Då kan man till exempel skära ut små runda ringar av sitt favoritbröd, till exempel rostbröd eller kavring och rosta dem en smula innan man slänger på ingredienserna.

Parmainlindade chevrerullar med hallonbalsamvinägersås

Fyrbild: Chevre uppskuren i skivor, inlindad i bacon, sås i gryta och sås ringlat på tallrik
Parmainlindade chevrerullar. Foto: M Keller

Ingredienser
Chevré
Bacon/parmaskinka (eller vitkålsblad om du är vego)
Hallon
Balsamico
Salt och Peppar

Gör så här
Häll ner hallon i en kastrull med lite vatten. Låt det koka och häll i balsamico, lite salt, peppar och ett uns socker om du tycker hallonen behöver det. Rör om, låt det sjuda och häll i sil för att sila bort hallonkärnorna. Häll över rullarna eller blanda i en sallad.
Skär chevrén i rullar, linda runt med bacon eller parmaskinka så att det täcker osten.
Stek i smör och olja på hög värme tills du ser att skinkan får en fin stekyta.
Lindar du med vitkål se till att du har kokat kålen innan så de mjuknat till, eller häfta fast kålen med en liten spetsig morotsstav som håller ihop. Det är ett lite roligt grönsakstips som också ger mer färg.

Stekt eller halstrad pilgrimsmussla med champagnesås och knaperstekt bacon eller parmesanchips

Fem pilgrimsmusslor med sås ringlad över sig
Pilgrimsmusslor med champagnesås. Foto: M Keller

Ingredienser
4 st pilgrimsmusslor
1 msk smör
1 msk olja
Salt och peppar
(Ev bacon och/eller parmesan)

Gör så här
Värm en panna och stek pilgrimsmusslorna hastigt i smör och olivolja, cirka 20-30 sekunder på varje sida. Salta och peppra. Servera med champagnesås, knaperstekt bacon eller parmesanchips. Parmesanschips görs lätt genom att hyvla dem i stora bitar och tillaga i ugn några minuter.

Gurksallad i vit skål bredvid ost
Gurksallad med senap. Foto: M Keller

Gurksallad med senap
Ett gott recept på en nyttig gurksallad med senap som är ett bra tillbehör till det mesta, inte minst till julskinka förstås. Kombinationen när sött möter salt är perfekt.

Ingredienser
1 Gurka
1,2 dl kallpressad rapsolja
1 msk vit balsamvinäger
2 msk senapsfrön (går att utesluta)
1 msk fransk senap (går att byta ut mot till exempel Johnny’s stark senap)
2 krm salt

Gör så här
Skala och dela gurkan på längden. Tag ur kärnorna och skär gurkan i en centimeter breda skivor. Rör ihop rapsolja, vinäger, senapsfrön, senap och salt. Vänd ner gurkan och servera!

Vaniljpäronsalsa i glasburk
Vaniljpäronsalsa. Foto: M Keller

Vaniljpäronsalsa
Ett nyttigt recept på en god salsa som passar perfekt till ostbrickan, julskinkan, steken eller den köttiga köttgrytan.

Ingredienser
1 dl vitt vin
1 tsk honung
1 krm vanilj från vaniljstång
3 fasta päron

Gör så här
Häll i vinet i en kastrull. Tillsätt honungen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg allt i kastrullen. Koka upp och låt koka utan lock tills det blir simmigt. Skala och kärna ur päronet och skär i småbitar. Vänd ner dem och låt koka tills det är mjukna och nästan all vätska är borta. Låt det kallna och förvara svalt.

Champagneflaska på bord bredvid kork tomat och grön färsk krydda
Foto: M Keller

Champagnesås
När man ändå har champagne hemma tycker jag att man ska passa på att göra en god champagnesås. Passar perfekt till pilgrimsmusslan.

Ingredienser
5 msk smör
5 msk Schalottenlök
5 dl champagne
5 st fiskbuljongtärning
10 dl crème fraiche
0,75 krm cayennepeppar

Gör så här
Fräs löken med smör och tillsätt 3,75 dl av vinet och fiskbuljong. Koka upp och reducera till hälften. Tillsätt créme fraiche. Koka upp och smaka av med cayennepeppar och eventuellt salt. Vispa i en klick smör samt resten av champagnen inför servering och servera med samma champagne som dryck!

 

Glutenfri kladdkaka garnerad med skivad banan och mandarinklyftor
Glutenfri kladdkaka. Foto: M Keller

Glutenfri kladdkaka
En alltid uppskattad efterrätt är kladdkakan. Vill ni så smaksätt gärna med lite kardemumma eller kanel. Vill du ha kladdkakan fri från kryddor vispa istället ihop en kanelgrädde.

Ingredienser
2 dl strösocker
5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dl glutenfritt mjöl (potatismjöl)
2 ägg
150 g Smör

Gör så här
Bröa en form med kokos eller kokosfett. Sätt ugnen på 175 grader. Veva ihop torrvarorna, smält smör och vispa ner två ägg. Rör ihop allt till en jämn smet. Häll i smeten i den smörade och bröade formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna och sikta över florsocker och pryd kakan med frukt eller bär.

För dem som trots allt inte vill bjuda på smårätter, utan köra mer traditionellt, ger Majs Keller även förslag på två andra recept som passar till fest:

Annons
Annons