Annons
Annons

Ulrika Davidsson: Så lagar du plånboksvänlig mat

Hur många av oss har inte våndats över konststycket att laga mat som är både god och hälsosam – utan att kosta en förmögenhet? Ulrika Davidsson, kokboksförfattare, kostrådgivare och en av Kureras experter, är aktuell med en ny matlagningskurs online med fokus på just plånboksvänlig mat.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
14 juni, 2020
Ulrika Davidsson: Så lagar du plånboksvänlig mat

Hur många av oss har inte våndats över konststycket att laga mat som är både god och hälsosam – utan att kosta en förmögenhet? Ulrika Davidsson, kokboksförfattare, kostrådgivare och en av Kureras experter, är aktuell med en ny matlagningskurs online med fokus på just plånboksvänlig mat.

Hej Ulrika! Vad är hemligheten bakom att laga god mat som är både hälsosam och plånboksvänlig?
Att använda prisvärda grönsaker efter säsong, kött, fisk och fågel i storpack och på kampanj, laga flera portioner samtidigt och att undvika spontanköp. Man sparar mycket pengar på att undvika snabbmat och att äta ute samt man undviker dåliga råvaror, transfetter och framför allt snabba kolhydrater. Tyvärr är fel varor ofta billigast som snabbmakaroner, vitt ris, bröd, socker, godis, glass och snacks och det är anledningen att många väljer dessa varor utan att tänka på näringsinnehållet utan bara på prislappen. Ja det är billigare att äta snabbmakaroner och falukorv än köttfärssås med riven squash. Dock kommer kroppen få bättre energi av mer näringsrik mat och min teori är att när man handlar planerat så sparar man pengar som man kan lägga på grönsaker och bra proteiner.

LÄS OCKSÅ: Ulrika Davidsson: Uppfostra din hjärna till en hälsosam livsstil – på 66 dagar

Varför tror du att det är så svårt för många att lyckas med det?
– Svårigheten jag tror folk har är att de har dålig fantasi och vet inte vad de ska laga och välja. Dessutom är alla så stressade och förstår inte betydelsen av att lägga 20 min på matlagning varje dag. Det ger resultat både på hälsan och i plånboken.

Vilka är de mest underskattade, prisvärda råvarorna att ha hemma tycker du?
– Soppa är den mest underskattade rätten tycker jag! En god soppa med olika grönsaker är så mättande, gott och billigt att laga. Jag tycker generellt att kål är en bra råvara och mycket näringsrik. Alla slags kålsorter går att använda till såväl grytor, soppor, sallader, gratänger och som råkost. Sedan är det bra att ha ägg hemma för då kan du lätt slänga i hop en billig omelett på tre ägg, grönsaker du har hemma och lägga på lite skivad skinka eller fetaost. Det är en billig rätt som mättar bra och mycket näringsrik – en perfekt kombo! Tonfisk på burk går att köpa många konserver och ha hemma i skafferiet. Då kan man enkelt göra en tonfisksallad eller en god tonfiskröra. Torkade linser och bönor är billigt och drygt. Gott att ha i sallader, grytor, soppor med mera.

LÄS OCKSÅ: Sophie Bohnstedt: ”Jag har alltid älskat fräsch mat”

Rester har en framträdande roll i den här kursen. Vilken typ av rester tycker du att vi slänger för ofta och hur borde vi använda dem?
– Vi slänger generellt för mycket mat och vi bör vara mer försiktiga med våra råvaror. Jag lagar aldrig bara en portion utan när jag lagar till exempel kycklinggryta så gör jag 4-6 portioner samtidigt och använder kycklinggrytan som rester dagen efter och de resterande portionerna lägger jag i frysen. Då sparar jag både tid och pengar.

I stället för att slänga överblivna grönsaker som en bit broccoli, en bit, blomkål eller några champinjoner så kan jag tipsa om att göra en ”kylskåpsrensning” en gång per vecka och hacka ner alla grönsaker i mindre bitar, steka upp med vitlök och örter och sedan hälla på krossade tomater. Det blir en vegetarisk ratatouille som inte kostar något, är god, näringsrik och mättande och kan förgyllas med lite smulad fetaost eller några rester som du har i kylen.

LÄS OCKSÅ: Här är de hetaste mattrenderna för 2020

Vilka resultat kan den som går kursen förvänta sig, hälsomässigt och besparingsmässigt?
– Under fyra veckor följer du en lågkolhydratkost kombinerat med periodisk fasta. Det ger ett snabbt resultat på vågen och man tappar ca sex kilo på min kostplan. Eftersom man tar bort snabba kolhydrater, socker och onyttigheter så blir ofta resultatet att man känner sig piggare efter dessa veckor och har blivit kvitt sitt sötsug. Man får fina, genomtänka kostplaner och recept som är enkla att laga och passar hela familjen. Kostschemat är genomtänkt så att man tappar i vikt, äter olika mängd kalorier varje dag, använder all mat man köper in och lagar, sparar tid i köket genom att laga flera portioner och äta rester dagen efter. Man får inköpslistor varje vecka och i snitt kostar inköpen av mat drygt 400 kr per vecka för alla måltider. Det är dock dyrare första veckan när man handlar basvaror som ska räcka till alla 4 veckor. Följer man kostschemat så lägger man max 2000 kr på matinköp för en månad. Då äter man hälsosamt, näringsrikt och har inget matsvinn.

LÄS OCKSÅ: Grodda – både klimatsmart och nyttigt

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Kursfakta

Ulrikas kurs ”Plånboksdieten” finns på www.ulrikadavidsson.se och kostar 798 kr.

Annons
Annons