Foto: Maria Östlin

Ulrika Davidsson: Så lagar du plånboksvänlig mat

Kursfakta

Ulrikas kurs "Plånboksdieten" finns på www.ulrikadavidsson.se och kostar 798 kr.

Hur många av oss har inte våndats över konststycket att laga mat som är både god och hälsosam – utan att kosta en förmögenhet? Ulrika Davidsson, kokboksförfattare, kostrådgivare och en av Kureras experter, är aktuell med en ny matlagningskurs online med fokus på just plånboksvänlig mat.

Hej Ulrika! Vad är hemligheten bakom att laga god mat som är både hälsosam och plånboksvänlig?
Att använda prisvärda grönsaker efter säsong, kött, fisk och fågel i storpack och på kampanj, laga flera portioner samtidigt och att undvika spontanköp. Man sparar mycket pengar på att undvika snabbmat och att äta ute samt man undviker dåliga råvaror, transfetter och framför allt snabba kolhydrater. Tyvärr är fel varor ofta billigast som snabbmakaroner, vitt ris, bröd, socker, godis, glass och snacks och det är anledningen att många väljer dessa varor utan att tänka på näringsinnehållet utan bara på prislappen. Ja det är billigare att äta snabbmakaroner och falukorv än köttfärssås med riven squash. Dock kommer kroppen få bättre energi av mer näringsrik mat och min teori är att när man handlar planerat så sparar man pengar som man kan lägga på grönsaker och bra proteiner.

LÄS OCKSÅ: Ulrika Davidsson: Uppfostra din hjärna till en hälsosam livsstil – på 66 dagar

Varför tror du att det är så svårt för många att lyckas med det?
– Svårigheten jag tror folk har är att de har dålig fantasi och vet inte vad de ska laga och välja. Dessutom är alla så stressade och förstår inte betydelsen av att lägga 20 min på matlagning varje dag. Det ger resultat både på hälsan och i plånboken.

Vilka är de mest underskattade, prisvärda råvarorna att ha hemma tycker du?
– Soppa är den mest underskattade rätten tycker jag! En god soppa med olika grönsaker är så mättande, gott och billigt att laga. Jag tycker generellt att kål är en bra råvara och mycket näringsrik. Alla slags kålsorter går att använda till såväl grytor, soppor, sallader, gratänger och som råkost. Sedan är det bra att ha ägg hemma för då kan du lätt slänga i hop en billig omelett på tre ägg, grönsaker du har hemma och lägga på lite skivad skinka eller fetaost. Det är en billig rätt som mättar bra och mycket näringsrik – en perfekt kombo! Tonfisk på burk går att köpa många konserver och ha hemma i skafferiet. Då kan man enkelt göra en tonfisksallad eller en god tonfiskröra. Torkade linser och bönor är billigt och drygt. Gott att ha i sallader, grytor, soppor med mera.

 

LÄS OCKSÅ: Sophie Bohnstedt: "Jag har alltid älskat fräsch mat"

Rester har en framträdande roll i den här kursen. Vilken typ av rester tycker du att vi slänger för ofta och hur borde vi använda dem? 
– Vi slänger generellt för mycket mat och vi bör vara mer försiktiga med våra råvaror. Jag lagar aldrig bara en portion utan när jag lagar till exempel kycklinggryta så gör jag 4-6 portioner samtidigt och använder kycklinggrytan som rester dagen efter och de resterande portionerna lägger jag i frysen. Då sparar jag både tid och pengar.

I stället för att slänga överblivna grönsaker som en bit broccoli, en bit, blomkål eller några champinjoner så kan jag tipsa om att göra en ”kylskåpsrensning” en gång per vecka och hacka ner alla grönsaker i mindre bitar, steka upp med vitlök och örter och sedan hälla på krossade tomater. Det blir en vegetarisk ratatouille som inte kostar något, är god, näringsrik och mättande och kan förgyllas med lite smulad fetaost eller några rester som du har i kylen.

LÄS OCKSÅ: Här är de hetaste mattrenderna för 2020

Vilka resultat kan den som går kursen förvänta sig, hälsomässigt och besparingsmässigt?
– Under fyra veckor följer du en lågkolhydratkost kombinerat med periodisk fasta. Det ger ett snabbt resultat på vågen och man tappar ca sex kilo på min kostplan. Eftersom man tar bort snabba kolhydrater, socker och onyttigheter så blir ofta resultatet att man känner sig piggare efter dessa veckor och har blivit kvitt sitt sötsug. Man får fina, genomtänka kostplaner och recept som är enkla att laga och passar hela familjen. Kostschemat är genomtänkt så att man tappar i vikt, äter olika mängd kalorier varje dag, använder all mat man köper in och lagar, sparar tid i köket genom att laga flera portioner och äta rester dagen efter. Man får inköpslistor varje vecka och i snitt kostar inköpen av mat drygt 400 kr per vecka för alla måltider. Det är dock dyrare första veckan när man handlar basvaror som ska räcka till alla 4 veckor. Följer man kostschemat så lägger man max 2000 kr på matinköp för en månad. Då äter man hälsosamt, näringsrikt och har inget matsvinn.

LÄS OCKSÅ: Grodda – både klimatsmart och nyttigt

Av Carolina Eriksson


Kursfakta

Ulrikas kurs "Plånboksdieten" finns på www.ulrikadavidsson.se och kostar 798 kr.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.