Annons

Tips: Bra kost för ditt barn

Mat är starkt kopplad till barnets beteende och sinnesstämning. Rätt mat kan göra att ditt barn känner en naturlig glädje, energi och tillfredsställelse. Här får du flera kosttips.

Redaktionen

20 maj, 2013
Tips: Bra kost för ditt barn
Dela inlägget

Mat är starkt kopplad till barnets beteende och sinnesstämning. Rätt mat kan göra att ditt barn känner en naturlig glädje, energi och tillfredsställelse.

Här följer goda kostvanor:

  • Ät så mycket naturliga livsmedel som möjligt.
    Ät både råa och kokta grönsaker, färsk frukt, bär, fullkornsprodukter, nötter, frön, baljväxter, fisk, fågel, ägg och kött i så naturlig form som möjligt. Minimera intaget av halvfabrikat.
  • Ät en växtbaserad, färgrik kost.
    Grönsaker bör finnas med i minst två mål per dag. Se till att tallriken är färgrik, eftersom färgämnen i grönsaker och frukter ger skydd mot många sjukdo­mar.
  • Ät ekologiskt odlad och KRAV-märkt mat i så stor utsträckning som möjligt.
    Det gynnar både dig, naturen och djuren och är det godaste, mest näringsrika och bästa för dig och din familj.
  • Ät fullkornsprodukter.
    När det gäller bröd är knäckebröd och finsk surdegslimpa att föredra fram­för vanlig limpa och vitt bröd. Använd fullkornsspaghetti och andra pastaalternativ, så att man kom­mer ifrån överanvändning av vete. Det finns t. ex. goda bovete- , råris- och majsvarianter.
  • Ät mat som ger bra blodsockerbalans.
    Sådan mat är huvudsakligen fiberrika kolhydrater med lågt glykemiskt index. Ät också tillräckligt med protein, fett och kostfiber, med många små mål per dag. Bra fetter, som finns i många nötter och i avokado, ger en stabil blodsock­ernivå, vilket gör att barnet känner sig mätt i flera timmar.
  • Ät gärna mera av den mat som finns tillgänglig för säsongen. Sådan mat har bättre näring och kortare transport- och lagringstider.
  • Undvik kemiskt processade oljor och fetter liksom alla transfettsyror (härdade fetter).
    Dessa finns oftast i halvfabrikat, som vegetabiliskt fett i t. ex. kakor, bröd, chips, kex, pom­mes frites och stekt mat m. m. Ät tillräckligt med bra fetter. Fett av bra kvalitet är extra viktigt för spädbarn och småbarn. Avokado, oliver, sill, sardiner och färskmalda nötter eller linfröolja/kokosolja i morgonsmoothien är bra exempel på mat med bra fetter.
  • Undvik hårt stekt mat.
    Woka eller lättstek maten i ekologiskt smör, ohärdat kokos­fett, kokosmjölk eller kallpressad olivolja, extra virgin. Sesamolja, rapsolja och jord­nötsolja kan också användas i begränsade mängder. Använd inte matolja, sojaolja, sol­rosolja eller tistelolja vid stekning eller i matlagning. Undvik även färdiglagade produkter med sådan olja i. Det är mycket lätt att vegetabiliska oljor härsknar, speciellt om de förvaras i plastflaskor eller flaskor av ofärgat glas. Små mängder av ekologisk tis­tel-, solros-, raps- eller druvkärnolja kan användas i salladsdressingar, kombinerat med t. ex. olivolja och äppelcidervinäger.
  • Undvik i största möjliga utsträckning kemikalier, färgämnen, bekämpningsmedel (pesticider) och konserveringsmedel.
    Läs varudeklarationerna och undvik livsmedel med de flesta E-nummer.
  • Undvik/minimera användningen av socker, majssirap, aspartam, maltos och annat koncen­trerat socker.
    Begränsa intaget av fruktos och fruktjuicer; späd ut fruktjuice till hälften med vatten och drick högst två glas om dagen.
  • Låt vatten vara den vanligaste drycken.
    Se till att ett bra kvalitetsvatten finns lätt tillgängligt och att barnet börjar dagen med att dricka ett eller två glas. Filtrera vattnet så att barnet inte får i sig tungmetaller, kemikalier o. d. Tillsätt gärna några skivor citron eller gurka för att smaksätta vattnet med ibland. Undvik eller dra in på saft och läsk.
  • Se upp med kemikalier, antibiotika och tungmetaller i kött, fisk och skaldjur.
    Begränsa inta­get av lax, makrill och flundra till en gång per vecka om du inte säkert vet att de innehåller minimalt med tungmetaller.

 

Annons
Fakta

Fakta

Texten är hämtad ur boken ”Friskare barn” av Peter Wilhelmsson.

Annons