Annons

Rödbetsspagetti med olivolja och kryddgrönt

Med en grönsakssvarv kan du göra zoodles – zucchininudlar eller nudlar av rotsaker och pumpa. I denna enkla rätt används spagetti gjord av färska rödbetor som fräses i olja med vitlök och salt. Receptet kommer från Nillas kitchen.

Redaktionen

13 juni, 2018
Rödbetsspagetti med olivolja och kryddgrönt
Dela inlägget

Med en grönsakssvarv kan du göra zoodles – zucchininudlar eller nudlar av rotsaker och pumpa. I denna enkla rätt används spagetti gjord av färska rödbetor som fräses i olja med vitlök och salt. Receptet kommer från Nillas kitchen.

 

 

 

Annons
Fakta

Fakta

Receptet är komponerat av Nilla Gunnarsson, kock, kokboksförfattare, kostrådgivare och matkreatör.

Läs mer om Nilla och hitta fler av hennes goda och nyttiga recept på hennes hemsida:Nillas kitchen
Nilla på Facebook: Nillas Kitchen
Nilla på Instagram: Nillas Kitchen

Fakta

Författare till böckerna: ”Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker” 2016 (Max Ström) och ”Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker” 2016 (Semic) samt ”Baka glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor och desserter” 2015 (Semic).

Portioner: 2

Ingredienser

4-6 rödbetor, skalade och svarvade på grönsakssvarv
0,5 dl olivolja
2-3 st vitlöksklyftor, skalade och fint skivade eller finhackade
0,5 tsk chiliflakes eller nymalen svartpeppar
1 krm havs- eller bergssalt (eller efter smak)
4 msk finhackad persilja eller basilika

Till serveringen
0,5 dl rostade solrosfrön eller pinjenötter

Gör så här

Gör först nudlarna. Hetta upp oljan i en stor stekpanna på medelvärme. Fräs vitlök och chili i oljan tills att vitlöken precis har börjat ta lätt färg. Tillsätt rödbetsspagettin och rör om. Salta. Fortsätt att fräsa under omrörning under 2-4 minuter tills att rödbetsspagettin har blivit glansig och börjat mjukna något. Den ska inte bli helt genomlagad utan vara krispigt al dente. Strö hackad persilja eller basilika över och rör om. Efteråt ringlar jag en örtolja över och strödde med rostade solrosfrön. Men det kan man utesluta. Solrosfrön kan ersättas med pinjenötter eller andra nötter.

OBS! Rödbeta kan verka utrensande och man kan påverkas men en liten dipp efter måltiden om man äter en för stor portion. Ingen fara – det är bara att vila en stund så går det över – det är ju nyttigt. Vissa påverkas inte. Om du känner dig känslig och orolig för att du ska reagera på stora mängder rödbeta kan du välja sötpotatis eller zucchini istället.

Annons

Ät som en lätt lunch, middag eller som tillbehör till något protein.

Av redaktionen

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons