Receptet kommer från boken ”Hälsomat”(Semic) , av Madelene Lennartsson, som driver plattformen och Instagramkontot @cleanlifestyle.
4 portioner
2 sötpotatisar
4 morötter
3 rödbetor
olivolja
örtsalt
svartpeppar
½ rödlök
60 g bladspenat
valnötter
solrosfrö
Skala sötpotatis, morötter och rödbetor och dela dem i små tärningar. Lägg ut på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Grädda i varmluftsugn i 200 grader tills rotfrukterna mjuknat och fått lite färg. Ta ut och låt svalna.
Skala och hacka rödlöken. Blanda rotfrukterna med rödlöken och bladspenaten.
Salta mer om det behövs. Toppa med nötter, frön och ärthummus (se recept nedan!).
Grön ärthummus:
300 g gröna ärtor
1 msk tahini
2 tsk pressad lime
½ dl olivolja
½ tsk örtsalt
¼ tsk svartpeppar
Tina ärtorna om de är frysta. Mät upp och mixa alla ingredienser till en slät hummus i en matberedare.
Tips! Det går att byta ut rotfrukterna mot andra sorter, som vanlig potatis, palsternacka eller liknande. Krydda med det du tycker om och skapa en egen variant av denna sallad, skriver Madelene Lennartsson i boken.
LÄS OCKSÅ: Hummus med shiitakesvamp, sötpotatis och curryblomkål