När du fått blåsor i munnen har du troligen fått det i samband med en förkylning. Det kan göra riktigt ont att äta, svälja och prata. Normalt läker blåsorna ut efter två veckor. Munblåsor är ingen sjukdom utan ett symtom på att kroppen hamnat i obalans. Chansen att munblåsorna återkommer är stor, men med rätt sammansättning vitaminer kan du undvika att blåsorna kommer tillbaka.
Att få munblåsor eller förkylningsblåsor är vanligt. Man räknar med att två av tio svenskar har haft munblåsor någon gång, vilket handlar om två miljoner människor i vårt land. Exakt vad som orsakar munblåsor, vet man inte, men däremot finns flera faktorer som spelar in när blåsorna uppstår.
Det är bland annat kopplat till brist på näringsrik kost, stress, dåligt immunförsvar och ett trauma – att du biter dig i munnen eller tungan.
På medicinspråk kallas munblåsor för afte – recidiverande aftös stomatit. Blåsorna är runda eller ovala och vita. De kan uppstå i hela munnen eller på läpparna, och de kan också bli som ett sår på tungan.
En del får riktigt ont när de äter eller pratar och de kan göra ont att svälja mat och dryck.
LÄS OCKSÅ: Hur blir jag av med mina munblåsor?
Vitaminer minskar munblåsor
Det finns ingenting som botar munblåsorna, men du kan lindra symtomen och bli av med dem snabbare samt att utbrotten kan komma mindre sällan och vissa fall kanske du slipper dem för gott.
Så här kan du göra för att undvika munblåsor:
1: Stressa mindre.
2: Ät en hälsosam kost.
3: Var noga med munhygienen.
4: Skölj munnen med saltvatten eller bland lite bakpulver med vatten och gurgla.
5: Undvik att äta livsmedel som är hårda
6: Ta extra vitaminer med B12, folsyra, D-vitamin och zink.
Ett enkelt sätt säkerställa att du får i dig vitaminer som motverkar munblåsor är att ta AfteNova Multivitamin som är speciellt framtagen för dig som har munblåsor.
Av Inger Palm