Bara ett av fyra svenska barn äter tillräckligt med frukt och grönsaker. Det visar ny, svensk forskning. Kurera har samlat 7 knep som råder bot på små grönsaksvägrare.
Att äta mycket frukt och grönt minskar risken för hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och vissa former av cancer. The World Health Organisation, WHO, rekommenderar att vi äter minst 400 gram frukt och grönsaker varje dag. Livsmedelsverket i Sverige förordar minst 500 gram för tonåringar och vuxna och 400 gram för barn mellan fyra och tio år.
Svenska barn äter för lite grönt
I den nya studien har undersökt hur mycket frukt och grönsakerskolbarn från 10 europeiska länder äter.Resultaten visade at svenska barn äter i snitt 291 gram frukt och grönt om dagen. Det är för lite, menar forskarna.
– Inte ens hälften av våra svenska barn uppger att de äter frukt varje dag. Det ser något bättre ut när det gäller grönsaker. 60 procent äter grönsaker varje dag, säger Agneta Yngve, professor i måltidskunskap vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.
Det är dags att agera, skriver Agneta Yngve.
Alright! Här är sju bra tips för hur man får kidsen att äta mer grönt.
1. Göm grönsakerna i maten
Laga maträtter där grönsaker ingår. I grytor och gratänger märks dem knappt. En näve spenat i plättsmeten smakar ingenting alls men ger bra extra näring.
2. Gör det roligt att äta
Broccoli kan verka lite läskigt på tallriken. Men om ditt barn får vara en dinosaurie som måste äta sina miniträd för att kunna slåss mot den stora Tyrannosaurus Rex kan buketterna bli betydligt mer intressanta. Mat ska vara lustfyllt och avslappnat. Lek kan vara en bra väg dit.
3. Låt barnen vara med i köket
Ju mer involverade barn är i maten, desto mer intresserade blit de generellt av att också smaka den. Låt barnen vara med vid enkla moment i köket. Kanske kan ditt barn följa med till affären, till den lokala bonden eller ut i trädgården för att plocka frukt och grönt? Att uppleva hur nyplockade morötter eller sockerärtor direkt från kvisten kan vara en bra och spännande sätt för ett barn att närma sig olika grönsaker.
4. Inför en-tugga-regeln
Forskning visar att barn som från början visat ovilja mot en typ av mat behöver smaka på det minst åtta till tio gånger till innan de eventuellt ändrar uppfattning. Därför kan en-tugga-regeln vara en effektiv väg att gå. Lär ditt barn att hen måste äta minst en tugga av alla sorters mat som serveras. Men en tugga räcker. Tvinga aldrig ditt barn att äta upp allt om hen inte tycker att det är gott. Då kan maten istället associeras med tvång och negativa känslor.
5. Bjud på grönsaker innan maten
Servera uppskurna grönskar innan lunch och middag när barnen är hungriga. Grönsaksstavar i olika sorter och färger brukar kunna bli en hit. Server dem gärna var för sig. Att sortera maten en sort för sig kan också fungera på mattallriken. Barn gillar en smak och en sak i taget.
6. Smaksätt!
Det är inget fel med att smaksätta grönsaker med smör, vitlök, ost eller bacon om ditt barn tycker om det. Det viktigaste att maten upplev som tilltalande och aptitlig, i synnerhet för barn som är lite kinkiga med maten. Lite extra ost är generellt inga problem för ett aktivt barn – särskilt inte om barnet samtidigt lär sig att äta spenat. Men tänk på att smaksätta grönsakerna med bra råvaror. Undvik processade hel- och halvfabrikat.
7. Föregå med gott exempel
Ät mycket grönsaker själv och visa att du faktiskt gillar det. Barn gör som bekant som du gör – inte som du säger. Prata hellre om hur god maten är än att den är nyttig.
Av: Maja Sönnerbo
Källor: forskning.se / Summer tomato