10 bra och hållbara tips för förvaring av mat i kylskåpet:
1. Köp mat med bra hållbarhet
Maten håller längre om den inte har haft en lång transportsträcka. Leta efter närodlat, och välj grönsaker och frukt efter säsong. Rotfrukter håller länge och bor du själv och använder lite mjölk i kaffet så finns det förpackningar med längre hållbarhet. Matvaror med längre hållbarhet minskar risken att maten blir dålig innan du hinner äta den.
2. Lär dig förvara
Ta reda på hur maten ska förvaras för att hålla så länge som möjligt. Ett bra exempel är att du placerar grönsaker och frukt i grönsakslådan i ditt kylskåp. I vissa kylskåp kan till och med temperatur och fuktighet regleras i grönsakslådan, vilket gör att de också håller längre.
3. Tina fryst mat i kylen
När du tar ut mat från frysen, tina den i frysen för då minskar risken att maten blir dålig.
4. Öppna och stäng kylskåpsdörren snabbt
Om du har öppet kylskåpsdörren så påverkar det temperaturen och energiförbrukningen. Var snabb när du öppnar och stänger frys eller kylskåpet.
5. Ställ inte in varm mat i kylen
Låt maten svalna till rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåpet, för om du ställer in varm eller ljummen mat i kylskåpet påverkar det den andra maten.
6. Packa maten väl
Ett bra tips är att förutom att packa maten bra som du ställer in i kylskåpet så prova att använda vakuumlådor eller andra återförslutningsbara påsar. När du förvarar maten på rätt sätt så förlängs hållbarheten.
7. Glöm bäst-före-datum
Bäst-före-datumet är enbart en uppskattning på när maten är ätbar. Det kan vara ätbar även efter att datumet har passerat. Lukta och titta på maten för att avgöra om den är ätbar eller inte.
8. Ät rester från veckan matlagning
Genom att använda veckan matrester och planera dina måltider kan du både minska ditt matsvinn och spara pengar. Ha för vana att laga rester minst en gång i veckan med de råvaror du har hemma. Att laga måltider på rester är ju också ett sätt att bli en bättre kock och kanske hitta på nya rätter
9. Reglera temperaturen
En bra regel är att ställa in temperaturen på fyra grader för kylskåpet och minus 18 grader för frysen. Då blir förvaringen av maten optimal.
10. Välj ekologiskt om du kan
Om du har ett modernt kylskåp kan du välja ECO-läget på kylskåpet eller frysen. Då kan du spara pengar genom att du minskar på elförbrukningen.
Källa: Electrolux.