Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

rödlök, vitlök och tomater i korg

15 livsmedel du inte bör förvara i kylskåpet!

Hela poängen med att ha en kyl är ju att just slippa behöva oroa sig för att maten ska bli dålig två dagar efter att vi köpt den. Men överanvänd den inte. 
Här är 15 livsmedel som folk förvarar i kylskåp men som inte hör hemma där. 

Det finns vissa livsmedel som inte bör lagras i kylskåp eftersom det får smaken att förändras. Det finns även fall när kylförvaring gör att maten möglar snabbare, skriver sajten 4allmindsandbodies.com. Var är den gamla tidens skafferier när man behöver dem?
Här är listan över livsmedlen du definitivt inte bör kyla.

1. Tomater
...hör definitivt inte hemma i ditt kylskåp eftersom de kommer att förlora sin smak. Anledningen till detta är den kalla luften i kylskåpet stoppar deras mognadsprocess och därmed även deras smakutveckling. Kall luft har dessutom en påverkan på tomaters konsistens, eftersom det bryter ner membranen inne i tomaterna och gör dem mjöliga. Förvara tomaterna i en korg eller en glasskål på köksbänken.

 

2. Basilika
Det största problemet med att hålla basilika i kylen är att den kommer att absorbera alla dofter av mat som omger den. Försök istället hålla den utanför kylskåpet, och i en kopp med vatten. Om du verkligen behöver hålla liv i din basilika under en längre tid, prova några av internets alla frystips för basilika.

3. Potatis
Supervanligt missförstånd. Potatis ska förvaras svalt men inte kallt, alltså inte i kylskåp. Kalla temperaturer förvandlar stärkelsen i potatisen till socker snabbare än du tror. Förvara potatis i en papperspåse på en sval och mörk plats i ditt hem istället. Det är bättre med papper än plast eftersom potatis kan få mer luft i papperspåsar, vilket kommer att bromsa förmultningsprocessen.

4. Vitlök
...har samma problem med kylskåp som potatis. Vitlök bör förvaras på en sval och mörk plats i stället för i kylen. I kalla temperaturer börjar vitlök gro och blir snabbare möglig.

5. Lök
Fukt i lök gör dem mjuka och så småningom mögliga. Förvara dem istället på en torr, sval och mörk plats. Men kom ihåg att förvara potatis och lök separat när de placeras mörkt och svalt. Anledningen till detta är att när de lagras för nära tillsammans förmultnar de snabbare.

6. Avokado
Det finns en hake med att förvara avokado i kylen. Om du köpte dem mogna och inte behöver använda dem direkt, då funkar kylen. Men om du vill att dina avokado ska mogna bör du inte ha dem i kylskåpet eftersom den kalla luften avstannar mognaden.

7. Olivolja
De flesta människor är överens på den här punkten: förvara inte din olivolja i kylskåpet. I låga temperaturer kondenserar olivolja och förvandlas till en hårdare konsistens som liknar smör. Istället bör du förvara olivolja svalt och mörkt.

 

8. Bröd
En av de största misstagen du kan göra när det gäller att hålla din mat fräsch är att förvara bröd i kylen. Förvara hellre bröd på diskbänken eftersom kylskåpet bara kommer att torka ut brödet mycket snabbt. Förvara det bröd du kommer äta under de närmsta fyra dagarna framme och frys resten. Var noga med att förvara brödet i en tät påse i frysen så det behåller sin fukt.

9. Kaffe
...förlorar sin smak i kylskåp. Precis som basilika, kan det även lägga sig till med vissa dofter av andra livsmedel i kylskåpet. Istället bör du förvara kaffe på en mörk och sval plats så det behåller sin fräschör och fulla smak. Större mängder kan du dock lagra i frysen.

10. Honung
Du behöver inte förvara honung i kylskåpet förutsatt att du håller burken tätt tillsluten. På så sätt håller den sig bra nästintill för evigt. Förvarar du honung i kylskåpet kan den kristalliseras.

11. Citrusfrukt
Citroner, apelsiner och limefrukter bör förvaras i rumstemperatur och på köksbänken. Kall luft kan skada dess kvalitet. Förvara dem dock inte för nära varandra, det gör att de möglar snabbare.

12. Inlagd gurka
Inlagd gurka innehåller mycket konserveringsmedel, främst vinäger. Detta gör att de håller sig lite krispiga även när du lämnar dem i skafferiet. Men om du absolut vill ha dina gurkor kalla bör du förvara dem i kylskåpsdörren där det är lite varmare.

 

13. Örter och kryddor
Det finns ingen anledning att placera färska örter i kylen. Istället för att döda deras smak i kall temperaturer, placera dem i en vattenfylld glasburk och förvara dem på köksbänken. Det både ser trevligt ut och uppskattas av örterna.

14. Salladsdressing
De flesta salladsdressingar, precis som kryddor, kan förvaras utanför kylskåp, speciellt sådana som är baserade på ättika eller olja. Ha dock i åtanke att dressing gjord på grädde, majonnäs eller yoghurt bör förvaras i kylskåp.

15. Ketchup
Jo, det är sant. Även när den har öppnats kan ketchup förvaras i skafferiet. Detta fungerar eftersom den innehåller så stora mängder vinäger och konserveringsmedel. Om du inte tror oss, tänk bara på ketchuppaketen på snabbmatsrestauranger.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.