Blir det grill i helgen? Var en hälsosmart grillmästare så blir köttet både godare och nyttigare.
Här ger näringsexperten Zarah Öberg sina bästa grilltips.
1. Grilla helst över glöd, undvik öppen eld och för höga temperaturer, då dessa skapar giftiga, inflammatoriska ämnen i köttet. Om köttet bränns vid, så skär bort det brända. Vänd köttet ofta så att det inte blir bränt.
2. Gör din egen marinad, för att slippa tillsatser, socker och natriumglutamat. Blanda sött, salt, beskt och surt för fin mix. Sojasås eller olja som bas, pressad ekologisk citron, blandade ekologiska finhackade örter och ett par droppar honung blir en perfekt marinad, helt naturlig och fri från tillsatser och socker.
3. Köp allra helst ekologiskt kött, kyckling och fisk i högsta möjliga mån. Ekologiskt hållna djur mår bättre, är mindre stressade (vilket ger bättre och mindre segt kött) och har bättre näringsinnehåll eftersom de får det foder som de är ämnade att äta.
4. Passa gärna på att grilla grönsaker till din proteinkälla. Grillspett med blandade grönsaker är perfekt till grillköttet och går snabbt att göra. Varva färska champinjoner, paprika, tomat, zucchini och vårlök på ett träspett, pensla på marinad och grilla lätt fyra-fem minuter. Glöm inte att blötlägga träspetten innan du trär på grönsakerna, så att du undviker små träflisor med i maten.
5. Under grillsäsong och semester är det lätt att det blir alkohol oftare samt lite mer än vanligt per tillfälle. När du dricker vin eller öl flera dag i rad, så kan det vara en god ide att köpa något av systembolagets fina alkoholfria viner och ölsorter. De smakar gott, och minskar belastning på kroppen, och framförallt levern. Byt gärna läsk och andra söta drycker mot vanligt vatten, vatten med citron, gurka eller bär eller ett glas mineralvatten.
Av Emma V Larsson