Sedan den åttonde augusti är kräftsäsongen officiellt igång. Men hur nyttigt är egentligen kräftor och vilka eventuella fällor finns?
Kurera frågade kostexperten Carolin Helt om råd.
– En kräftfest kan vara rena dietfesten, säger hon.
Är kräftor nyttigt?
– Ja, kräftor är fantastiskt bra mat med massor med härligt muskeluppbyggande protein. De innehåller minimalt med både fett och kolhydrater och därmed minimalt med kilokalorier. Havskräftor är de som innehåller mest protein. Det är svårt att lyckas få i sig för mycket kräftor, det innebär onekligen en del jobb att få i sig köttet.
Så bara att äta på alltså?
– Ja absolut, och även lite aioli och majonässåser är helt okej förutsatt att det rör sig om kräftor med lite sås och inte sås med lite kräftor.
Finns det något man bör se upp med?
– En kräftfest kan vara rena dietfesten om det inte vore för vissa tillbehör. Sådant som pajer, smördegsknyten och allt för mycket av de feta ostarna kan man vara försiktig med. Sedan har vi förstås det här med dryckerna, men det finns numera många bra alkoholfria alternativ så vidga gärna vyerna och testa något nytt.
Hur lyder ditt bästa kräftskiveråd?
– Ät mycket kräftor och njut av tillbehören med måtta. Då njuter du även dagen efter.
Av Isabelle Hedander