En rad olika livsstilsfaktorer påverkar blodtrycket åt båda håll. Idag beräknas var femte svensk ha förhöjt blodtryck. Den vanligaste dödsorsaken i världen idag är hjärt- och kärlsjukdomar som bland annat uppstår på grund av högt blodtryck.
Forskare vid Lunds universitet har i en studie titta på en sensor som reglerar blodtrycket. När vi blir äldre så försämras den funktionen. Sensorn har en skyddande inverkan på kärlen, och med en minskad funktion kan problem med hjärta och kärl öka.
Sensorn som känner av trycket i kärlen består av proteinerna YAP/TAZ, och om proteinnivån minskar eller försvinner blir de glatta muskelcellerna, som finns belägna i kärlens väggar, broskbildande celler. Det i sin tur ger inflammation i kärlen som sedan blir stela samt att det så småningom uppstår en ärrbildning uppstår. Sensorn hjälper kärlen att stå emot skadliga effekter av för högt blodtryck.
Med ökad ålder minskar proteinerna, vilket kan ge åderförfettning som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Men det kan även innebära en ökad risk för demens.
Motion aktiverar proteinerna
Karl Swärd som är forskare vid Lunds universitet berättar att om sensorn saknas kan skador uppstå även om blodtrycket är normalt. Utan proteinerna i kärlväggarna överlever vi inte. Han anser också att det är av stor vikt att förstå vad som driver trycket i kärlen när en skada uppstår för att hitta sätt andra skydda kärlens väggar.
Studien kunde även klarlägga varför fysisk aktivitet är så bra för kärlen, och det har med att proteinerna aktiveras av att vi anstränger oss på grund av att kärlens väggar består av muskler, vilket kan bidra till att kärlväggarna bättre kan klara ett högt blodtryck.
Källa: Lunds universitet
Läs den vetenskapliga studien här
Så kan du motverka högt blodtryck
Högt blodtryck beror på olika faktorer. Stress, dåliga matvanor, stillasittande, tobak och alkohol är några. Att förändra sin livsstil genom att äta sunt, motionera, dra ner på alkohol- och tobakskonsumtion samt att lära sig handskas med stress är grunden för en positiv förändring. Idag räknas högt blodtryck som en folksjukdom och närmar hälften av alla svenskar mellan 65 och 85 år har högt blodtryck.
Idag pågår det mycket forskning på rödbetors positiva effekter på hjärta och kärl. Forskning har visat att ett glas rödbetsjuice per dag sänker blodtrycket. Den effekten har även tillskott med långlagrad vitlök.