Annons
Annons

Därför kan vitlök sänka högt blodtryck

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett långlagrat vitlöksextrakt kan förebygga och sänka högt blodtryck.

Inger Palm

2 oktober, 2023
Därför kan vitlök sänka högt blodtryck
Dela inlägget

Vitlök har bakterie- och virushämmande egenskaper, och kan hämma tillväxten av svamp. När höstkylan kommer är det gott – och nyttigt – att krydda med vitlök i grytorna för att hålla förkylningarna borta. Långvariga förkylningar eller upprepade omgångar influensa kan bero på att immunförsvaret är försvagat, vilket också kan ha ett samband med ett dåligt näringsintag.

Sämre kost, brist på motion, stress och övervikt kan öka det biokemiska slitaget. Och oxidativ stress betyder att kroppen hamnat i obalans mellan försvar och angrepp. Räddaren är antioxidanter som kan förklaras som en form av rostskydd mot angreppen som är skadliga former av syre. Det finns stöd i forskningen för ett orsakssamband mellan oxidativ stress och micro-CRP, som är den mesta använda markören för inflammation i kroppen. Micro-CRP kan mäta låggradig inflammation.

Det är vanligare än många tror att gå omkring med en låggradig inflammation i kroppen. På sikt kan det försämra hälsan, för när forskare analyserade värden hos friska 100-åringar såg man bland annat att de inte hade en förhöjd eller överdriven inflammation i kroppen. De friska åldringarna hade till och med ett mycket lågt micro-CRP.

Annons

Bromsar plackutveckling

Ett vanligt blodprov kan visa på oxidation i kroppen, och för att undvika oxidativ stress och onödigt hög inflammation i kärlen kan man, förutom att äta mer grönsaker, lägga till långlagrad vitlök. Studier gjorda i Australien på ett lagrat vitlöksextrakt har visat att detta kan bidra till att sänka både förhöjt blodtryck och förhöjt kolesterolvärde. Den lagrade vitlöken kan alltså skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. Det finns över 800 vetenskapliga studier på vitlöksextraktet och dessa har visat att vitlöken bromsat plackutveckling, sänkt blodtrycket och minskat stelheten i kärlen, vilket också innebär förbättrad elasticitet och minskad inflammation.

Kärlförfettning

Karin Ried är forskningschef vid Institutet för integrativ medicin vid Bond University i Queensland, Australien. Hon har i mer än 20 år studerat olika folkhälsofrågor och har gjort några studier på den lagrade vitlöken.

– I våra studier har vi sett att nio av tio patienter som hade förhöjt blodtryck fick det sänkt när de tog den lagrade vitlöken. Vi såg att extraktet kan mjuka upp artärerna och få blodet att flöda bättre, vilket minskar risken för stroke och hjärtinfarkt. Även inflammationsmarkören TNF-alfa minskade, säger Karin Ried.

Den lagrade vitlöken normaliserar blodtrycket. Hos den som har normala värden och tar extraktet påverkas inte blodtrycket. Lagrad vitlök kan därför tas i förebyggande syfte och som ett komplement vid behandling av ateroskleros, en vanlig inflammatorisk kärlförfettning med kalcium-inlagring som följd. De allra flesta drabbas av processer i kärlväggarna som med tiden kan ge åderförfettning i kärlen. 

Effekt på magbakterierna

Forskning har också visat att den lagrade vitlöken bidrar till en bättre bakterieflora i munnen. Bakterier i munhålan orsakar inte bara blödande tandkött, de kan också ta sig ut i blodet och i värsta fall orsaka blodpropp och problem med hjärtat.

Personer som äter mycket skräpmat får till exempel ofta försämrad bakterieflora i munhålan. Det kan leda till ett försvagat immunförsvar och påverka hälsan negativt på lång sikt. 

– Att vitlöksextraktet bidrar till att de goda bakterierna i munnen, lactobaciller och clostridia, frodas är positivt. En bra munhälsa bidrar både till bättre hjärt-kärlhälsa och till tarmens välmående. Resultatet av studien är spännande och vi kommer att fortsätta titta på vitlöksextraktets effekt på magbakterierna, säger Karin Ried.

Det farliga LDL-kolesterolet

Om kolesterolvärden som blivit förhöjda är farliga eller inte, har debatterats flitigt de senaste åren. Vissa forskare menar att det är främst när LDL-kolesterolet oxiderar som det blir farligt i kroppen, och här är kosten den verkliga boven, även om vi behöver motionera för att blodcirkulationen ska få fart. 

Ett oxiderat LDL-kolesterol kan ganska enkelt åtgärdas genom en varierad vegetarisk kost, extra tomatprodukter, Q10 och vitlök.

Den lagrade vitlöken kan även ge en bättre mikrocirkulation, vilket gör extraktet intressant för diabetiker eftersom man då får bättre blodförsörjning och därmed bättre sårläkning.

 

Fakta

Vitlök som lagrats i upp till 20 månader och innehåller substansen S-allyl-L-cystein har i studier visat sig kunna sänka ett förhöjt blodtryck signifikant. Analyser har visat att det fungerar lika bra som bland annat betareceptorblockerare, ACE-hämmare och vätskedrivande diuretika hos patienter med högt blodtryck. En studie från 2018 visade att speciellt vitlöksextrakt är en säker behandling för patienter med ett blodtryck över 140/90 och sänkte övertrycket, det systoliska trycket, från 160 till normala 120.
I en studie fann forskarna att vitlöksextraktet hade gynnsam effekt både på det ”onda” LDL-kolesterolet och på triglyceriderna, blodfetterna som kan leda till hjärtattack. Samma studie visade att lagrad vitlök inte ökade risken för blödning hos patienter med blodförtunnande medicin.
Forskarna rekommenderar vitlöks-extraktet som ett komplement till konventionell medicin. Allra bäst är att kombinera den långlagrade vitlöken med livsstilsförändringar.

Karin Ried

Annons
Annons