Annons

Så gör du själv en hälsokoll av din hund

Om du regelbundet känner igenom din hund och lär dig hur den ser ut och beter sig så upptäcker du snabbt när något avviker. Det säger veterinären Sara Klinga Myr som har skrivit en handbok för den som vill lära sig att undersöka sin hund på egen hand.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
19 maj, 2024
Ung kvinna kelar med sin hund hemma

Sara Klinga Myr är veterinär och bor utanför Uppsala med sin familj, samt hund, katt och höns. Hon driver egen veterinärklinik och älskar att få jobba med djur. Hon har även skrivit boken ”Lilla veterinärskolan – din hund från nos till svans” (Triumf förlag), som är fint illustrerad och tilltalar hela familjen.

Sara Klinga Myr
Veterinär Sara Klinga Myr. (Foto: Linda Heintie)

Pedagogiskt och enkelt

Boken går i pedagogiska steg igenom olika tips på enkla undersökningar som du som hundägare kan göra själv i hemmet. Sara berättar att hon själv önskade illustrationer som var verklighetstrogna och levande, något som Emma Jansson som står för bilderna i boken har lyckats bra med.

Vilka är de vanligaste frågorna om hundvård och hundhälsa som du får?

– Varför kliar hon sig? Vad är det här för en knöl? Vad ska jag göra åt diarrén? Min hund haltar, är det något farligt eller bara en stukning? Är min hund lagom tjock? Han känns trött, är det normalt när han blir äldre? Hon har börjat dricka så mycket vatten, kan det vara en sjukdom?

LÄS OCKSÅ: Hälsoknepen för din fyrbente vän

Annons

Glöm inte tänder, öron och juver

Sara tycker att den bästa stunden för att undersöka sin hund är när både du och hunden är lugna och på gott humör.

Vilka undersökningar är allra viktigast att känna till och kunna utföra?

– Viktigt att tänka extra mycket på är de ställen på kroppen som inte syns så bra om man inte ser noga efter. Det går ofta snabbt att se om hunden har ont i en tass och haltar, men det är lätt att missa om till exempel en tand har gått av. Så tandköttet och tänderna är viktigt. Även öronen, särskilt på raser med hängande öron där öroninflammation ofta missas. Och juvret på tikar där det är bra att hitta små knölar innan de växer sig större. Det är även viktigt att hålla utkik efter tecken på att hunden är stel eller har ont.

Bokomslag Lilla veterinärskolan

Var försiktig med nacken

Känner man regelbundet igenom sin hund och lär sig hur den ser ut och beter sig i vanliga fall, upptäcker man snabbt när något avviker.

Finns det tvärtom undersökningar som man absolut inte bör göra själv på sin hund?

Annons

– Man ska vara försiktig med att vrida hårt på hundens nacke – använd hellre en godisbit för att se att den själv kan böja och sträcka nacken åt alla håll. Tryck inte hårt på ryggen och använd alltid mjuka händer när du böjer och sträcker på benen. Tänk också på din egen säkerhet, så ingen blir biten. Om hunden morrar eller visar obehag på annat vis, till exempel genom att flåsa med öppen mun eller spärra upp ögonen, är det dags att avbryta. Och misstänker du att din hund är sjuk eller skadad – ge aldrig läkemedel utan att rådfråga veterinär. Varken naturläkemedel eller medicin som står med i Fass. Även om en väns hund har exakt samma symtom kan det bero på något helt annat än hos din hund, och fel behandling kan göra stor skada.

LÄS OCKSÅ: Kan hundar äta bananer och annan frukt?

Annons
Fakta

Dags för undersökning – förbered dig så här!

Välj gärna ett lugnt ställe och ha hundgodis till hand som belöning. Välj inte hundens bädd där den sover, där ska den få vara ifred. Bre gärna ut en filt på golvet. Hunden lär sig att filten är ett mysigt ställe där den blir ompysslad och får godis.

Bra att ha till hands:

  • En ficklampa
  • En filt
  • Ett stetoskop
  • En tandborste
  • En klotång eller klofil
  • Ännu mera hundgodis

Så vet du om din hund….

…har öroninflammation:

  • Lukta i örat. Luktar det illa? Starkt eller surt?
  • Titta. Är det rött? Mycket öronvax?
  • Kliar sig hunden när du tar i örat? Gör det ont?
  • Under hängande öron är det inte lika luftigt. Då är det extra viktigt att lyfta på öronlapparna för att titta och lukta.

…har ont:

  • Den har svårt att hoppa.
  • Den reser sig långsamt
  • Den är trött eller sur
  • Den går långsammare på promenaderna
  • Den biter eller slickar mycket på en tass
  • Den håller upp en tass när den står eller sitter
Annons