Annons
Annons

5 tecken på att din hund är stressad

För att undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv kan bli stressad av!) behöver du först känna igen tecknen på stress hos din hund. Här är fem tecken att ha koll på – en del mer oväntade än andra!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
3 december, 2022
5 tecken på att din hund är stressad

För att undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv kan bli stressad av!) behöver du först känna igen tecknen på stress hos din hund. Här är fem tecken att ha koll på – en del mer oväntade än andra!

Alice Kassius Eggers har skrivit boken ”Handbok för hundägare” och är utbildad allmänlydnadsinstruktör hos Svenska Brukshundklubben. Vi har tidigare även intervjuat Alice om konsten att skapa en hållbar relation till sin hund.

Här tipsar hon om beteenden att vara vaksam på hos din hund, eftersom de kan tyda på stress.

5 olika tecken på stress hos din hund!

I sin bok skriver Alice Kassius Eggers att vi tenderar att likställa stress hos hundar med hög aktivitet. Trots att hög aktivitet inte behöver vara stress och stress inte behöver yttra sig i hög aktivitet.

Bokomslag till "Handbok för hundägare"
Tipsen i artikeln kommer från ”Handbok för hundägare” av Alice Kassius Eggers (Natur & Kultur).

1. Ljud, gäsp, flås, slick

Lättast igenkännbara tecknet: att hunden gnäller, gäspar stort, andas snabbt och slickar sig runt munnen. Ofta i kombination med låg kroppshållning (”svansen mellan benen”) och synliga ögonvitor. Att lära sig dessa basala symtom gör att du snabbt kan identifiera när något är fel.

2. Matvägran

Om din hund börjar strula med maten eller vägrar ta godis kan den vara stressad.” I vissa lägen är det tydligt, i andra finns det andra troligare förklaringar. Var uppmärksam. Om din godisälskande hund är med på kalas och ignorerar Mariekex-smulorna på golvet kanske den inte har det så festligt som du tror”, skriver Alice Kassius Eggers.

LÄS OCKSÅ: Här är nya djurskyddsreglerna för hund och katt

3. Repetitiva (stereotypiska) beteenden

Många djur i fångenskap uppvisar så kallade stereotypiska beteenden. Det kan vara att de går fram och tillbaka längs med stängslet på samma sätt om och om igen, vaggar fram och tillbaka eller tuggar på sin bur. Hos hundar kan ett sånt beteende vara till exempel att jaga sin egen svans, eller tugga intensivt på en tass. Ofta kan man ana att stress är inblandat om man försöker avbryta en hund i det läget, vissa blir tydligt aggressiva när de störs.

4. Överdrivna beteenden

”Ett av de symtom på stress jag tycker är svårast att förmedla till folk är den överdrivna glädjen. Vissa hundar reagerar på potentiellt obehag med att klättra, slicka och vifta på svansen – precis samma beteende som hos andra individer är pur lycka. Det finns såklart skillnader, för den som kan läsa av hundens kroppsspråk brukar ledtrådar finnas i öron, ögon, andning till exempel. Men även för den ovana kan frågan ”är detta rimligt?” ge en ledtråd. Är det ett kärt återseende kanske känsloläget stämmer med situationen, men är det en lite hårdhänt lekande ny bekant med några öl innanför västen kan glädjeyran mycket väl vara ett rop på hjälp”, skriver Alice.

LÄS OCKSÅ: 4 sätt att lugna ditt stressade husdjur

5. Överslagshandlingar

Kan kännas igen med samma kontrollfråga som ovan – är detta rimligt? En hund som ställs inför en situation där alla alternativ är lika bra eller dåliga kan få för sig att välja ett beteende som är helt irrelevant. ”Jag minns när en testledare la ut två bollar på några meters avstånd. Vissa hundar tog den hon lagt ut senast, andra tog den första, vissa kom tillbaka, andra sprang iväg. Men sen var det en hund som liksom blev så peppad på båda bollarna att den började springa fram och tillbaka och till slut inte tog nån boll alls utan började gräva ett stort hål istället”.

LÄS OCKSÅ: Att prata med sina husdjur ett tecken på intelligens

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons