Annons
Annons

Här är nya djurskyddsreglerna för hund och katt

Är du ägare till en av de drygt 2 miljoner hundar och katter som finns i Sverige idag? I så fall har du nu några fler regler att ta hänsyn till. Den 15 juni trädde nämligen nya djurskyddsregler i kraft för både hundar och katter.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
19 juni, 2020
Här är nya djurskyddsreglerna för hund och katt

Är du ägare till en av de drygt 2 miljoner hundar och katter som finns i Sverige idag? I så fall har du nu några fler regler att ta hänsyn till. Den 15 juni trädde nämligen nya djurskyddsregler i kraft för både hundar och katter.

Jordbruksverket, som tagit fram de nya djurskyddsreglerna som bygger på ny forskning, har gjort det för att stärka djurskyddet för hundar och katter – och för att underlätta för djurägare att göra rätt. För hela 20 procent av de svenska hushållen äger minst en katt, och cirka 15 procent har hund. Men de nya reglerna gäller också branscher och verksamheter som riktar sig till hund- och kattägare samt hundar som används i tjänsteverksamhet, såväl offentligt som privat.

Många herrelösa katter
Med de nya djurskyddsreglerna vill man tydliggöra hundar och katters behov och kraven på djurägare/djurhållare att möta dessa. Det krävs kunskap för att ta hand om en katt eller hund, är kontentan. Ett viktig ambition bakom de nya djurskyddsreglerna för kattägande är att höja kattens status. Alldeles för många katter är nämligen hemlösa i Sverige idag – omkring 100 000 enligt uppskattade siffror från försäkringsbolaget Agria förra året.

Gemensamt för både katt- och hundägare är att de ska ha kompetens och säkerställa att djurets grundläggande behov tillgodoses. Till exempel finns det nu en bättre och mer omfattande reglering av både hundar och katters behov av avskildhet. Och det ställs ökade krav på brandskydd i hund- och kattstallar sam tuffare krav på inomhusluftens kvalitet.

LÄS OCKSÅ: Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Utekatter bör vara kastrerade
En tydlig ny regel för kattägare är det på tuffare krav på att förhindra oplanerad förökning. Kattägaren ska ”vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion” av de katter som han eller hon äger eller ansvarar för, vilket innebär att utekatter bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt hindras från att föröka sig okontrollerat. Det finns däremot inget regelrätt krav eller tvång på kastrering eller sterilisering.

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för huskatten

Här nedan kan du läsa mer om vad som är specifikt för katt respektive hund

Exempel på nya regler för katter:

  • Tydliga krav på att katter ska kunna hålla värme i koja eller andra liggplatser.
  • Bättre reglering av katter som hålls i par eller grupp, som är förankrat i vetenskap.
  • Tydligare krav på tillsyn och skötsel av katter, som att uppmärksamma avvikande beteenden, och att sköta päls, klor och tänder.
  • Katten ska erbjudas social kontakt med människor normalt varje dag, men individuella förutsättningar styr.
  • Katten ska få möjlighet att klättra, klösa/vässa sina klor varje dag.
  • Katten ska få utlopp för sitt behov av vila och tillgång till en bekväm viloplats.
  • Katten ska ha tillgång till gömslen och upphöjd plats.
  • Katten ges möjlighet att tillgodose sitt födosöks- och jaktbeteende och ges mental stimulans (allmänt råd med exempel och tips).

LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Exempel på nya regler för hundar:

  • Hunden ska erbjudas social kontakt (med människor och/eller andra hundar) varje dag.
  • Hunden ska få utlopp för sitt rörelsebehov varje dag, utifrån individuella förutsättningar.
  • Mental stimulans: hunden får använda sin nos, jaga, leka, apportera varje dag (detta kan nog variera mellan individer och raser). Ett allmänt råd ger några exempel.
  • Hunden får tillräckligt med vila.
  • Hunden kan hålla värme eller svalka sig under största delen av dygnet.
  • Tydligare krav på tillsyn och skötsel av hundar, om att vara uppmärksam på avvikande beteenden hos hunden, skötsel av päls, klor och tänder.

Källa: Jordbruksverket

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons