Här är nya djurskyddsreglerna för hund och katt

Är du ägare till en av de drygt 2 miljoner hundar och katter som finns i Sverige idag?  I så fall har du nu några fler regler att ta hänsyn till. Den 15 juni trädde nämligen nya djurskyddsregler i kraft för både hundar och katter.

Jordbruksverket, som tagit fram de nya djurskyddsreglerna som bygger på ny forskning, har gjort det för att stärka djurskyddet för hundar och katter – och för att underlätta för djurägare att göra rätt. För hela 20 procent av de svenska hushållen äger minst en katt,  och cirka 15 procent har hund. Men de nya reglerna gäller också branscher och verksamheter som riktar sig till hund- och kattägare samt hundar som används i tjänsteverksamhet, såväl offentligt som privat.

Många herrelösa katter
Med de nya djurskyddsreglerna vill man tydliggöra hundar och katters behov och kraven på djurägare/djurhållare att möta dessa. Det krävs kunskap för att ta hand om en katt eller hund, är kontentan. Ett viktig ambition bakom de nya djurskyddsreglerna för kattägande är att höja kattens status. Alldeles för många katter är nämligen hemlösa i Sverige idag – omkring 100 000 enligt uppskattade siffror från försäkringsbolaget Agria förra året.

 

Gemensamt för både katt- och hundägare är att de ska ha kompetens och säkerställa att djurets grundläggande behov tillgodoses. Till exempel finns det nu en bättre och mer omfattande reglering av både hundar och katters behov av avskildhet. Och det ställs ökade krav på brandskydd i hund- och kattstallar sam tuffare krav på inomhusluftens kvalitet.

LÄS OCKSÅ: Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Utekatter bör vara kastrerade
En tydlig ny regel för kattägare är det på tuffare krav på att förhindra oplanerad förökning. Kattägaren ska ”vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion” av de katter som han eller hon äger eller ansvarar för, vilket innebär att utekatter bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt hindras från att föröka sig okontrollerat. Det finns däremot inget regelrätt krav eller tvång på kastrering eller sterilisering.

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för huskatten

Här nedan kan du läsa mer om vad som är specifikt för katt respektive hund

Exempel på nya regler för katter:

 • Tydliga krav på att katter ska kunna hålla värme i koja eller andra liggplatser.
 • Bättre reglering av katter som hålls i par eller grupp, som är förankrat i vetenskap.
 • Tydligare krav på tillsyn och skötsel av katter, som att uppmärksamma avvikande beteenden, och att sköta päls, klor och tänder.
 • Katten ska erbjudas social kontakt med människor normalt varje dag, men individuella förutsättningar styr.
 • Katten ska få möjlighet att klättra, klösa/vässa sina klor varje dag.
 • Katten ska få utlopp för sitt behov av vila och tillgång till en bekväm viloplats.
 • Katten ska ha tillgång till gömslen och upphöjd plats.
 • Katten ges möjlighet att tillgodose sitt födosöks- och jaktbeteende och ges mental stimulans (allmänt råd med exempel och tips).

LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Exempel på nya regler för hundar:

 • Hunden ska erbjudas social kontakt (med människor och/eller andra hundar) varje dag.
 • Hunden ska få utlopp för sitt rörelsebehov varje dag, utifrån individuella förutsättningar.
 • Mental stimulans: hunden får använda sin nos, jaga, leka, apportera varje dag (detta kan nog variera mellan individer och raser). Ett allmänt råd ger några exempel.
 • Hunden får tillräckligt med vila.
 • Hunden kan hålla värme eller svalka sig under största delen av dygnet.
 • Tydligare krav på tillsyn och skötsel av hundar, om att vara uppmärksam på avvikande beteenden hos hunden, skötsel av päls, klor och tänder.

Källa: Jordbruksverket

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.