Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Här är nya djurskyddsreglerna för hund och katt

Är du ägare till en av de drygt 2 miljoner hundar och katter som finns i Sverige idag?  I så fall har du nu några fler regler att ta hänsyn till. Den 15 juni trädde nämligen nya djurskyddsregler i kraft för både hundar och katter.

Jordbruksverket, som tagit fram de nya djurskyddsreglerna som bygger på ny forskning, har gjort det för att stärka djurskyddet för hundar och katter – och för att underlätta för djurägare att göra rätt. För hela 20 procent av de svenska hushållen äger minst en katt,  och cirka 15 procent har hund. Men de nya reglerna gäller också branscher och verksamheter som riktar sig till hund- och kattägare samt hundar som används i tjänsteverksamhet, såväl offentligt som privat.

Många herrelösa katter
Med de nya djurskyddsreglerna vill man tydliggöra hundar och katters behov och kraven på djurägare/djurhållare att möta dessa. Det krävs kunskap för att ta hand om en katt eller hund, är kontentan. Ett viktig ambition bakom de nya djurskyddsreglerna för kattägande är att höja kattens status. Alldeles för många katter är nämligen hemlösa i Sverige idag – omkring 100 000 enligt uppskattade siffror från försäkringsbolaget Agria förra året.

 

Gemensamt för både katt- och hundägare är att de ska ha kompetens och säkerställa att djurets grundläggande behov tillgodoses. Till exempel finns det nu en bättre och mer omfattande reglering av både hundar och katters behov av avskildhet. Och det ställs ökade krav på brandskydd i hund- och kattstallar sam tuffare krav på inomhusluftens kvalitet.

LÄS OCKSÅ: Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Utekatter bör vara kastrerade
En tydlig ny regel för kattägare är det på tuffare krav på att förhindra oplanerad förökning. Kattägaren ska ”vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion” av de katter som han eller hon äger eller ansvarar för, vilket innebär att utekatter bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt hindras från att föröka sig okontrollerat. Det finns däremot inget regelrätt krav eller tvång på kastrering eller sterilisering.

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för huskatten

Här nedan kan du läsa mer om vad som är specifikt för katt respektive hund

Exempel på nya regler för katter:

 • Tydliga krav på att katter ska kunna hålla värme i koja eller andra liggplatser.
 • Bättre reglering av katter som hålls i par eller grupp, som är förankrat i vetenskap.
 • Tydligare krav på tillsyn och skötsel av katter, som att uppmärksamma avvikande beteenden, och att sköta päls, klor och tänder.
 • Katten ska erbjudas social kontakt med människor normalt varje dag, men individuella förutsättningar styr.
 • Katten ska få möjlighet att klättra, klösa/vässa sina klor varje dag.
 • Katten ska få utlopp för sitt behov av vila och tillgång till en bekväm viloplats.
 • Katten ska ha tillgång till gömslen och upphöjd plats.
 • Katten ges möjlighet att tillgodose sitt födosöks- och jaktbeteende och ges mental stimulans (allmänt råd med exempel och tips).

LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Exempel på nya regler för hundar:

 • Hunden ska erbjudas social kontakt (med människor och/eller andra hundar) varje dag.
 • Hunden ska få utlopp för sitt rörelsebehov varje dag, utifrån individuella förutsättningar.
 • Mental stimulans: hunden får använda sin nos, jaga, leka, apportera varje dag (detta kan nog variera mellan individer och raser). Ett allmänt råd ger några exempel.
 • Hunden får tillräckligt med vila.
 • Hunden kan hålla värme eller svalka sig under största delen av dygnet.
 • Tydligare krav på tillsyn och skötsel av hundar, om att vara uppmärksam på avvikande beteenden hos hunden, skötsel av päls, klor och tänder.

Källa: Jordbruksverket

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.