Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Här är nya djurskyddsreglerna för hund och katt

Är du ägare till en av de drygt 2 miljoner hundar och katter som finns i Sverige idag?  I så fall har du nu några fler regler att ta hänsyn till. Den 15 juni trädde nämligen nya djurskyddsregler i kraft för både hundar och katter.

Jordbruksverket, som tagit fram de nya djurskyddsreglerna som bygger på ny forskning, har gjort det för att stärka djurskyddet för hundar och katter – och för att underlätta för djurägare att göra rätt. För hela 20 procent av de svenska hushållen äger minst en katt,  och cirka 15 procent har hund. Men de nya reglerna gäller också branscher och verksamheter som riktar sig till hund- och kattägare samt hundar som används i tjänsteverksamhet, såväl offentligt som privat.

Många herrelösa katter
Med de nya djurskyddsreglerna vill man tydliggöra hundar och katters behov och kraven på djurägare/djurhållare att möta dessa. Det krävs kunskap för att ta hand om en katt eller hund, är kontentan. Ett viktig ambition bakom de nya djurskyddsreglerna för kattägande är att höja kattens status. Alldeles för många katter är nämligen hemlösa i Sverige idag – omkring 100 000 enligt uppskattade siffror från försäkringsbolaget Agria förra året.

 

Gemensamt för både katt- och hundägare är att de ska ha kompetens och säkerställa att djurets grundläggande behov tillgodoses. Till exempel finns det nu en bättre och mer omfattande reglering av både hundar och katters behov av avskildhet. Och det ställs ökade krav på brandskydd i hund- och kattstallar sam tuffare krav på inomhusluftens kvalitet.

LÄS OCKSÅ: Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Utekatter bör vara kastrerade
En tydlig ny regel för kattägare är det på tuffare krav på att förhindra oplanerad förökning. Kattägaren ska ”vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion” av de katter som han eller hon äger eller ansvarar för, vilket innebär att utekatter bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt hindras från att föröka sig okontrollerat. Det finns däremot inget regelrätt krav eller tvång på kastrering eller sterilisering.

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för huskatten

Här nedan kan du läsa mer om vad som är specifikt för katt respektive hund

Exempel på nya regler för katter:

 • Tydliga krav på att katter ska kunna hålla värme i koja eller andra liggplatser.
 • Bättre reglering av katter som hålls i par eller grupp, som är förankrat i vetenskap.
 • Tydligare krav på tillsyn och skötsel av katter, som att uppmärksamma avvikande beteenden, och att sköta päls, klor och tänder.
 • Katten ska erbjudas social kontakt med människor normalt varje dag, men individuella förutsättningar styr.
 • Katten ska få möjlighet att klättra, klösa/vässa sina klor varje dag.
 • Katten ska få utlopp för sitt behov av vila och tillgång till en bekväm viloplats.
 • Katten ska ha tillgång till gömslen och upphöjd plats.
 • Katten ges möjlighet att tillgodose sitt födosöks- och jaktbeteende och ges mental stimulans (allmänt råd med exempel och tips).

LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Exempel på nya regler för hundar:

 • Hunden ska erbjudas social kontakt (med människor och/eller andra hundar) varje dag.
 • Hunden ska få utlopp för sitt rörelsebehov varje dag, utifrån individuella förutsättningar.
 • Mental stimulans: hunden får använda sin nos, jaga, leka, apportera varje dag (detta kan nog variera mellan individer och raser). Ett allmänt råd ger några exempel.
 • Hunden får tillräckligt med vila.
 • Hunden kan hålla värme eller svalka sig under största delen av dygnet.
 • Tydligare krav på tillsyn och skötsel av hundar, om att vara uppmärksam på avvikande beteenden hos hunden, skötsel av päls, klor och tänder.

Källa: Jordbruksverket

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!