Annons
Annons

Djur kan avlivas på grund av narkosmedelsbrist i coronakrisen

Sveriges Veterinärförbund reagerar starkt på att narkosmedel fortfarande får används inom estetisk plastikkirurgi på friska människor – samtidigt som veterinärer tvingas avliva djur när de avstår narkosmedel för att ge till människor med covid-19.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
22 maj, 2020
Djur kan avlivas på grund av narkosmedelsbrist i coronakrisen

Sveriges Veterinärförbund reagerar starkt på att narkosmedel fortfarande får användas inom estetisk plastikkirurgi på friska människor – samtidigt som veterinärer tvingas avliva djur när de avstår narkosmedel för att ge till människor med covid-19.

Det var i ett brev till berörda myndigheter som Sveriges Veterinärförbund i veckan meddelade att de har anammat uppmaningen från Jordbruksverket och Läkemedelsverket att vara återhållsamma när det gäller att ge djur narkosmedlet propofol. Många veterinärkliniker har minskat ner eller helt avstått propofol och givit sina lager till vården av människor istället. Detta eftersom det just nu behövs i stora mängder inom akutsjukvården för människor som vårdas för covid-19.

LÄS OCKSÅ: Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Ifrågasätter estetisk plastikkirurgi
Men en brist på sådana narkosläkemedel ger även allvarliga konsekvenser för djursjukvården. Därför reagerar förbundet på att narkosmedlet fortfarande används på kliniker som utför estetisk plastikkirurgi på människor, utan medicinska behov. Veterinärförbundet ifrågasätter om det är rimligt att planerade estetiska operationer på friska människor där propofol används ska vara tillåtna nu när intensivvårdsavdelningarna kämpar –och veterinärer av djurskyddsskäl kan tvingas avliva djur istället för att utföra ingrepp som kräver narkos.

LÄS OCKSÅ: Hundar tränas att upptäcka covid-19

Djur behöver mycket mindre narkosmedel
Inte minst med tanke på att man inom djursjukvården använder väldigt lite propofol jämfört med inom den mänskliga vården. I brevet understryks att även när de största djursjukhusen skänker sina lager av propfol, så fyller de bara ett mycket litet tomrum på en intensivvårdsavdelning för coronapatienter, även om det förstås är viktigt för den individ som blir hjälpt av det.

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för huskatten

Sveriges Veterinärförbund frågar sig därför varför myndigheterna inte inför ett tillfälligt förbud av ”icke medicinskt indicerade plastikkirurgiska ingrepp” som kräver narkos så länge läkemedelsbrist råder.

Källa: Sveriges Veterinärförbund

Av Carolina Eriksson

 

Annons
Annons