Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kattunge klättrar i träd

Första hjälpen för huskatten

Har du katt kan det vara bra att ha koll på grundläggande första hjälpen och hur du ska tänka när din katt råkat ut för en skada eller fått i sig något olämpligt. Här kommer några tips som kan vara bra att känna till.

Alla djurägare kan någon gång hamna i en situation då katten eller hunden behöver omvårdnad, det kan röra sig om olika typer av skador, klåda eller förgiftning. Det är därför bra att känna till vad man kan göra själv och vad som är bra att ha hemma i husapoteket.

Klor

Undersök helst alla klor inklusive fästet vid misstänkt kloskada, då skador ofta sker på flera klor samtidigt. Om klon är borta kan det räcka att tvätta med tvål och vatten dagligen, sätta på krage och ett bandage som ska bytas varje dag första dagarna. Om det är svårt att komma åt att titta ordentligt eller tvätta tassen, om det sitter kvar flisor av klon eller om klokapseln sitter snett behöver man ha hjälp av veterinär. Man behöver sällan söka vård akut för kloskada, dock är det viktigt att skydda så katten inte kommer åt att slicka.

 

LÄS POCKSÅ; Hälsoknepen för din fyrbente vän

Hud

Om katten får enstaka utslag på kroppen men verkar pigg i övrigt tipsar onlineveterinären Firstvet att prova att använda klorhexidinschampo och sätta på en krage så att katten inte kommer åt att slicka eller klia på utslagen. Försvinner de inte, om de förvärras eller du märker att katten är väldigt besvärad behöver du kontakta veterinär.

Ögon

Om ögonen rinner mer än vanligt men katten verkar obesvärad i övrigt kan man börja med att skölja ur ögonen med koksaltlösning och hålla rent ett par dagar. Går det inte över eller förvärras är det läge att kontakta veterinär. Om katten däremot har väldigt ont i ögat och inte vill öppna det eller om pupillerna är olika stora, då behöver man uppsöka veterinär, samma om det finns blod inne i ögat eller om man ser att det kommer blod ur själva ögat eller om katten plötsligt verkar ha blivit blind.

LÄS OCKSÅ: Husdjur ökar vårt välbefinnande

Mage

Om katten blir dålig i magen är det viktigt att den får vila och har tillgång till friskt vatten. Undvik att träffa andra djur. Vänta några timmar med att ge mat om katten kräkts intensivt, ge sedan lättsmält kost i små portioner med tillskott av probiotika.

Uppsök veterinär om:

• Katten inte får behålla vatten.
• Katten har blodig kräkning eller diarré.
• Katten kan ha fått i sig något olämpligt föremål som kan ha fastnat.
• Katten har ätit något som kan vara giftigt
• Katten har påverkat allmäntillstånd

Har din katt svalt något olämpligt?

Kontakta veterinär omedelbart om katten svalt något som kan riskera att skada eller orsaka stopp i tarmen som tyg, pipleksak, öronproppar, snöre eller tråd, plastpåsar, tamponger och bindor med mera. Veterinären kan då ge ett speciellt kräkmedel, anledningen till att det bråskar är att ju längre tid det går desto större är risken att det inte går att få upp det med hjälp av kräkmedel.

 

Ätit något giftigt?

Har katten ätit något som man vet eller misstänker vara giftigt som choklad, vissa sorters växter, rengöringsmedel, läkemedel eller liknande så kan man också behöva veterinärhjälp. Mår katten dåligt av det den ätit så bör man omedelbart uppsöka närmsta mottagning för undersökning. Ta med förpackningen då det underlättar att snabbt ge rätt behandling. Om katten inte mår dåligt och man är osäker på om det den har ätit är giftigt så kan man börja med att själv ta reda på hur giftigt det är hos giftinformationscentralen. Där kan man till exempel läsa hur mycket choklad ett djur kan få i sig innan det riskerar ställa till skada. Undvik att försöka få djuret att kräkas på egen hand, sådant som rengöringsmedel kan skada ännu mer om djuret kräks efter att ha ätit dem.

LÄS OCKSÅ: Att prata med sina husdjur är ett tecken på intelligens

Bra för kattägare att ha i förbandslådan

  • Självhäftande linda
  • Termometer, normal temp är ca. 38–39 grader hos katt i analöppningen
  • Bomull, kompresser och sax
  • Koksaltlösning finns i sprayform
  • Plastkrage/tratt
  • Kosttillskott med probiotika
  • Vätskeersättning, finns på apotek
  • Valfri sårtvätt som exempelvis klorhexidinlösning
  • Telefonnummer till närmsta dygnet-runt öppna veterinärmottagning

Bra tips vid akuta situationer finns på flera sajter som även erbjuder rådgivning av veterinär över telefon eller Skype, bland annat Agria, Firstvet och Anicura.

Av redaktionen

Källa: 

Firstvet

Anicura


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ek

Ekved kan hjälpa kroniskt trötta

Övrigt

Från franska ekar utvinns ett vattenextrakt som ger extra energi till mitokondrierna – cellens eget kraftverk. Studier har visat att sömnproblem och kronisk trötthet blivit bättre av extraktet. Även fullt friska sportande personer gynnades – där visade rapporter att muskelmassan ökade och återhämtningen gick snabbare.

 

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra vänner ler och håller om varandra

Psykologen: så hittar och behåller du goda vänner

Mental hälsa

Forskning visar tydligt att starka relationer till andra gör oss lyckliga och ger längre och friskare liv. Ändå har vi en förmåga att underskatta och bortprioritera våra vänner. Men vad kännetecknar en god vänskapsrelation? Och hur skapar vi och bibehåller goda vänskaper över tid?  Bokaktuella psykologen Frida Andersson svarar.

Tareq Taylor

Tareq Taylor: ”Jag blev sjuk av skräpmat”

Hälsa

Vare sig mobbingen i barndomen, för mycket skräpmat eller en bruten nacke har kunnat stoppa Tareq Taylor från att leva sin dröm – att vara ”njutningsleverantör”, som han själv kallar kockyrket. Hans önskan är att beröra i allt han gör och få folk att må bra. Men han vill se en ny definition av begreppet hälsa.                           

Rotfruktslasagne med bönor

Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Recept

Rotfrukter hör hösten till, och lasagne är både perfekt vardagsmat och rejäl "comfort food" när vinden viner utanför knuten. Denna smakrika vegetariska lasagne är signerad tv-aktuella stjärnkocken Tareq Taylor.

 

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.