Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Första hjälpen för huskatten

Har du katt kan det vara bra att ha koll på grundläggande första hjälpen och hur du ska tänka när din katt råkat ut för en skada eller fått i sig något olämpligt. Här kommer några tips som kan vara bra att känna till.

Alla djurägare kan någon gång hamna i en situation då katten eller hunden behöver omvårdnad, det kan röra sig om olika typer av skador, klåda eller förgiftning. Det är därför bra att känna till vad man kan göra själv och vad som är bra att ha hemma i husapoteket.

Klor
Undersök helst alla klor inklusive fästet vid misstänkt kloskada, då skador ofta sker på flera klor samtidigt. Om klon är borta kan det räcka att tvätta med tvål och vatten dagligen, sätta på krage och ett bandage som ska bytas varje dag första dagarna. Om det är svårt att komma åt att titta ordentligt eller tvätta tassen, om det sitter kvar flisor av klon eller om klokapseln sitter snett behöver man ha hjälp av veterinär. Man behöver sällan söka vård akut för kloskada, dock är det viktigt att skydda så katten inte kommer åt att slicka.

 

LÄS POCKSÅ; Hälsoknepen för din fyrbente vän

Hud
Om katten får enstaka utslag på kroppen men verkar pigg i övrigt tipsar onlineveterinären Firstvet att prova att använda klorhexidinschampo och sätta på en krage så att katten inte kommer åt att slicka eller klia på utslagen. Om de inte försvinner, förvärras eller du märker att katten är väldigt besvärad behöver du kontakta veterinär.

Ögon
Om ögonen rinner mer än vanligt men katten verkar obesvärad i övrigt kan man börja med att skölja ur ögonen med koksaltlösning och hålla rent ett par dagar. Om det inte går över eller förvärras är det läge att kontakta veterinär. Om katten däremot har väldigt ont i ögat och inte vill öppna det eller om pupillerna är olika stora, då behöver man uppsöka veterinär, samma om det finns blod inne i ögat eller om man ser att det kommer blod ur själva ögat eller om katten plötsligt verkar ha blivit blind.

LÄS OCKSÅ: Husdjur ökar vårt välbefinnande

Mage
Om katten blir dålig i magen är det viktigt att den får vila och har tillgång till friskt vatten. Undvik att träffa andra djur. Vänta några timmar med att ge mat om katten kräkts intensivt, ge sedan lättsmält kost i små portioner med tillskott av probiotika.

Uppsök veterinär om
• Katten inte får behålla vatten.
• Katten har blodig kräkning eller diarré.
• Katten kan ha fått i sig något olämpligt föremål som kan ha fastnat.
• Katten har ätit något som kan vara giftigt
• Katten har påverkat allmäntillstånd

Svalt något olämpligt?
Kontakta veterinär omedelbart om katten svalt något som kan riskera att skada eller orsaka stopp i tarmen som tyg, pipleksak, öronproppar, snöre eller tråd, plastpåsar, tamponger och bindor med mera. Veterinären kan då ge ett speciellt kräkmedel, anledningen till att det bråskar är att ju längre tid det går desto större är risken att det inte går att få upp det med hjälp av kräkmedel.

 

Ätit något giftigt?
Har katten ätit något som man vet eller misstänker vara giftigt som choklad, vissa sorters växter, rengöringsmedel, läkemedel eller liknande så kan man också behöva veterinärhjälp. Mår katten dåligt av det den ätit så bör man omedelbart uppsöka närmsta mottagning för undersökning. Ta med förpackningen då det underlättar att snabbt ge rätt behandling. Om katten inte mår dåligt och man är osäker på om det den har ätit är giftigt så kan man börja med att själv ta reda på hur giftigt det är hos giftinformationscentralen. Där kan man till exempel läsa hur mycket choklad ett djur kan få i sig innan det riskerar ställa till skada. Undvik att försöka få djuret att kräkas på egen hand, sådant som rengöringsmedel kan skada ännu mer om djuret kräks efter att ha ätit dem.

LÄS OCKSÅ: Att prata med sina husdjur är ett tecken på intelligens

Bra att ha i förbandslådan
• Självhäftande linda
• Termometer, normal temp är ca. 38–39 grader hos katt i analöppningen
• Bomull och kompresser
• Koksaltlösning finns i sprayform
Sax
• Plastkrage/tratt
• Kosttillskott med probiotika
• Vätskeersättning, finns på apotek.
• Valfri sårtvätt som exempelvis klorhexidinlösning
• Telefonnummer till närmsta dygnet-runt öppna veterinärmottagning

Bra tips vid akuta situationer finns på flera sajter bland annat Firstvet som även erbjuder rådgivning av veterinär över telefon eller Skype, VetZoo, Agria och Anicura mfl.

Av redaktionen

Källa: Firstvet och Anicura


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

 

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.