Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Första hjälpen för huskatten

Har du katt kan det vara bra att ha koll på grundläggande första hjälpen och hur du ska tänka när din katt råkat ut för en skada eller fått i sig något olämpligt. Här kommer några tips som kan vara bra att känna till.

Alla djurägare kan någon gång hamna i en situation då katten eller hunden behöver omvårdnad, det kan röra sig om olika typer av skador, klåda eller förgiftning. Det är därför bra att känna till vad man kan göra själv och vad som är bra att ha hemma i husapoteket.

Klor
Undersök helst alla klor inklusive fästet vid misstänkt kloskada, då skador ofta sker på flera klor samtidigt. Om klon är borta kan det räcka att tvätta med tvål och vatten dagligen, sätta på krage och ett bandage som ska bytas varje dag första dagarna. Om det är svårt att komma åt att titta ordentligt eller tvätta tassen, om det sitter kvar flisor av klon eller om klokapseln sitter snett behöver man ha hjälp av veterinär. Man behöver sällan söka vård akut för kloskada, dock är det viktigt att skydda så katten inte kommer åt att slicka.

 

LÄS POCKSÅ; Hälsoknepen för din fyrbente vän

Hud
Om katten får enstaka utslag på kroppen men verkar pigg i övrigt tipsar onlineveterinären Firstvet att prova att använda klorhexidinschampo och sätta på en krage så att katten inte kommer åt att slicka eller klia på utslagen. Om de inte försvinner, förvärras eller du märker att katten är väldigt besvärad behöver du kontakta veterinär.

Ögon
Om ögonen rinner mer än vanligt men katten verkar obesvärad i övrigt kan man börja med att skölja ur ögonen med koksaltlösning och hålla rent ett par dagar. Om det inte går över eller förvärras är det läge att kontakta veterinär. Om katten däremot har väldigt ont i ögat och inte vill öppna det eller om pupillerna är olika stora, då behöver man uppsöka veterinär, samma om det finns blod inne i ögat eller om man ser att det kommer blod ur själva ögat eller om katten plötsligt verkar ha blivit blind.

LÄS OCKSÅ: Husdjur ökar vårt välbefinnande

Mage
Om katten blir dålig i magen är det viktigt att den får vila och har tillgång till friskt vatten. Undvik att träffa andra djur. Vänta några timmar med att ge mat om katten kräkts intensivt, ge sedan lättsmält kost i små portioner med tillskott av probiotika.

Uppsök veterinär om
• Katten inte får behålla vatten.
• Katten har blodig kräkning eller diarré.
• Katten kan ha fått i sig något olämpligt föremål som kan ha fastnat.
• Katten har ätit något som kan vara giftigt
• Katten har påverkat allmäntillstånd

Svalt något olämpligt?
Kontakta veterinär omedelbart om katten svalt något som kan riskera att skada eller orsaka stopp i tarmen som tyg, pipleksak, öronproppar, snöre eller tråd, plastpåsar, tamponger och bindor med mera. Veterinären kan då ge ett speciellt kräkmedel, anledningen till att det bråskar är att ju längre tid det går desto större är risken att det inte går att få upp det med hjälp av kräkmedel.

 

Ätit något giftigt?
Har katten ätit något som man vet eller misstänker vara giftigt som choklad, vissa sorters växter, rengöringsmedel, läkemedel eller liknande så kan man också behöva veterinärhjälp. Mår katten dåligt av det den ätit så bör man omedelbart uppsöka närmsta mottagning för undersökning. Ta med förpackningen då det underlättar att snabbt ge rätt behandling. Om katten inte mår dåligt och man är osäker på om det den har ätit är giftigt så kan man börja med att själv ta reda på hur giftigt det är hos giftinformationscentralen. Där kan man till exempel läsa hur mycket choklad ett djur kan få i sig innan det riskerar ställa till skada. Undvik att försöka få djuret att kräkas på egen hand, sådant som rengöringsmedel kan skada ännu mer om djuret kräks efter att ha ätit dem.

LÄS OCKSÅ: Att prata med sina husdjur är ett tecken på intelligens

Bra att ha i förbandslådan
• Självhäftande linda
• Termometer, normal temp är ca. 38–39 grader hos katt i analöppningen
• Bomull och kompresser
• Koksaltlösning finns i sprayform
Sax
• Plastkrage/tratt
• Kosttillskott med probiotika
• Vätskeersättning, finns på apotek.
• Valfri sårtvätt som exempelvis klorhexidinlösning
• Telefonnummer till närmsta dygnet-runt öppna veterinärmottagning

Bra tips vid akuta situationer finns på flera sajter bland annat Firstvet som även erbjuder rådgivning av veterinär över telefon eller Skype, VetZoo, Agria och Anicura mfl.

Av redaktionen

Källa: Firstvet och Anicura


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.