Första hjälpen för huskatten

Har du katt kan det vara bra att ha koll på grundläggande första hjälpen och hur du ska tänka när din katt råkat ut för en skada eller fått i sig något olämpligt. Här kommer några tips som kan vara bra att känna till.

Alla djurägare kan någon gång hamna i en situation då katten eller hunden behöver omvårdnad, det kan röra sig om olika typer av skador, klåda eller förgiftning. Det är därför bra att känna till vad man kan göra själv och vad som är bra att ha hemma i husapoteket.

Klor
Undersök helst alla klor inklusive fästet vid misstänkt kloskada, då skador ofta sker på flera klor samtidigt. Om klon är borta kan det räcka att tvätta med tvål och vatten dagligen, sätta på krage och ett bandage som ska bytas varje dag första dagarna. Om det är svårt att komma åt att titta ordentligt eller tvätta tassen, om det sitter kvar flisor av klon eller om klokapseln sitter snett behöver man ha hjälp av veterinär. Man behöver sällan söka vård akut för kloskada, dock är det viktigt att skydda så katten inte kommer åt att slicka.

 

LÄS POCKSÅ; Hälsoknepen för din fyrbente vän

Hud
Om katten får enstaka utslag på kroppen men verkar pigg i övrigt tipsar onlineveterinären Firstvet att prova att använda klorhexidinschampo och sätta på en krage så att katten inte kommer åt att slicka eller klia på utslagen. Om de inte försvinner, förvärras eller du märker att katten är väldigt besvärad behöver du kontakta veterinär.

Ögon
Om ögonen rinner mer än vanligt men katten verkar obesvärad i övrigt kan man börja med att skölja ur ögonen med koksaltlösning och hålla rent ett par dagar. Om det inte går över eller förvärras är det läge att kontakta veterinär. Om katten däremot har väldigt ont i ögat och inte vill öppna det eller om pupillerna är olika stora, då behöver man uppsöka veterinär, samma om det finns blod inne i ögat eller om man ser att det kommer blod ur själva ögat eller om katten plötsligt verkar ha blivit blind.

LÄS OCKSÅ: Husdjur ökar vårt välbefinnande

Mage
Om katten blir dålig i magen är det viktigt att den får vila och har tillgång till friskt vatten. Undvik att träffa andra djur. Vänta några timmar med att ge mat om katten kräkts intensivt, ge sedan lättsmält kost i små portioner med tillskott av probiotika.

Uppsök veterinär om
• Katten inte får behålla vatten.
• Katten har blodig kräkning eller diarré.
• Katten kan ha fått i sig något olämpligt föremål som kan ha fastnat.
• Katten har ätit något som kan vara giftigt
• Katten har påverkat allmäntillstånd

Svalt något olämpligt?
Kontakta veterinär omedelbart om katten svalt något som kan riskera att skada eller orsaka stopp i tarmen som tyg, pipleksak, öronproppar, snöre eller tråd, plastpåsar, tamponger och bindor med mera. Veterinären kan då ge ett speciellt kräkmedel, anledningen till att det bråskar är att ju längre tid det går desto större är risken att det inte går att få upp det med hjälp av kräkmedel.

 

Ätit något giftigt?
Har katten ätit något som man vet eller misstänker vara giftigt som choklad, vissa sorters växter, rengöringsmedel, läkemedel eller liknande så kan man också behöva veterinärhjälp. Mår katten dåligt av det den ätit så bör man omedelbart uppsöka närmsta mottagning för undersökning. Ta med förpackningen då det underlättar att snabbt ge rätt behandling. Om katten inte mår dåligt och man är osäker på om det den har ätit är giftigt så kan man börja med att själv ta reda på hur giftigt det är hos giftinformationscentralen. Där kan man till exempel läsa hur mycket choklad ett djur kan få i sig innan det riskerar ställa till skada. Undvik att försöka få djuret att kräkas på egen hand, sådant som rengöringsmedel kan skada ännu mer om djuret kräks efter att ha ätit dem.

LÄS OCKSÅ: Att prata med sina husdjur är ett tecken på intelligens

Bra att ha i förbandslådan
• Självhäftande linda
• Termometer, normal temp är ca. 38–39 grader hos katt i analöppningen
• Bomull och kompresser
• Koksaltlösning finns i sprayform
Sax
• Plastkrage/tratt
• Kosttillskott med probiotika
• Vätskeersättning, finns på apotek.
• Valfri sårtvätt som exempelvis klorhexidinlösning
• Telefonnummer till närmsta dygnet-runt öppna veterinärmottagning

Bra tips vid akuta situationer finns på flera sajter bland annat Firstvet som även erbjuder rådgivning av veterinär över telefon eller Skype, VetZoo, Agria och Anicura mfl.

Av redaktionen

Källa: Firstvet och Anicura


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.