Första hjälpen för huskatten

Har du katt kan det vara bra att ha koll på grundläggande första hjälpen och hur du ska tänka när din katt råkat ut för en skada eller fått i sig något olämpligt. Här kommer några tips som kan vara bra att känna till.

Alla djurägare kan någon gång hamna i en situation då katten eller hunden behöver omvårdnad, det kan röra sig om olika typer av skador, klåda eller förgiftning. Det är därför bra att känna till vad man kan göra själv och vad som är bra att ha hemma i husapoteket.

Klor
Undersök helst alla klor inklusive fästet vid misstänkt kloskada, då skador ofta sker på flera klor samtidigt. Om klon är borta kan det räcka att tvätta med tvål och vatten dagligen, sätta på krage och ett bandage som ska bytas varje dag första dagarna. Om det är svårt att komma åt att titta ordentligt eller tvätta tassen, om det sitter kvar flisor av klon eller om klokapseln sitter snett behöver man ha hjälp av veterinär. Man behöver sällan söka vård akut för kloskada, dock är det viktigt att skydda så katten inte kommer åt att slicka.

 

LÄS POCKSÅ; Hälsoknepen för din fyrbente vän

Hud
Om katten får enstaka utslag på kroppen men verkar pigg i övrigt tipsar onlineveterinären Firstvet att prova att använda klorhexidinschampo och sätta på en krage så att katten inte kommer åt att slicka eller klia på utslagen. Om de inte försvinner, förvärras eller du märker att katten är väldigt besvärad behöver du kontakta veterinär.

Ögon
Om ögonen rinner mer än vanligt men katten verkar obesvärad i övrigt kan man börja med att skölja ur ögonen med koksaltlösning och hålla rent ett par dagar. Om det inte går över eller förvärras är det läge att kontakta veterinär. Om katten däremot har väldigt ont i ögat och inte vill öppna det eller om pupillerna är olika stora, då behöver man uppsöka veterinär, samma om det finns blod inne i ögat eller om man ser att det kommer blod ur själva ögat eller om katten plötsligt verkar ha blivit blind.

LÄS OCKSÅ: Husdjur ökar vårt välbefinnande

Mage
Om katten blir dålig i magen är det viktigt att den får vila och har tillgång till friskt vatten. Undvik att träffa andra djur. Vänta några timmar med att ge mat om katten kräkts intensivt, ge sedan lättsmält kost i små portioner med tillskott av probiotika.

Uppsök veterinär om
• Katten inte får behålla vatten.
• Katten har blodig kräkning eller diarré.
• Katten kan ha fått i sig något olämpligt föremål som kan ha fastnat.
• Katten har ätit något som kan vara giftigt
• Katten har påverkat allmäntillstånd

Svalt något olämpligt?
Kontakta veterinär omedelbart om katten svalt något som kan riskera att skada eller orsaka stopp i tarmen som tyg, pipleksak, öronproppar, snöre eller tråd, plastpåsar, tamponger och bindor med mera. Veterinären kan då ge ett speciellt kräkmedel, anledningen till att det bråskar är att ju längre tid det går desto större är risken att det inte går att få upp det med hjälp av kräkmedel.

 

Ätit något giftigt?
Har katten ätit något som man vet eller misstänker vara giftigt som choklad, vissa sorters växter, rengöringsmedel, läkemedel eller liknande så kan man också behöva veterinärhjälp. Mår katten dåligt av det den ätit så bör man omedelbart uppsöka närmsta mottagning för undersökning. Ta med förpackningen då det underlättar att snabbt ge rätt behandling. Om katten inte mår dåligt och man är osäker på om det den har ätit är giftigt så kan man börja med att själv ta reda på hur giftigt det är hos giftinformationscentralen. Där kan man till exempel läsa hur mycket choklad ett djur kan få i sig innan det riskerar ställa till skada. Undvik att försöka få djuret att kräkas på egen hand, sådant som rengöringsmedel kan skada ännu mer om djuret kräks efter att ha ätit dem.

LÄS OCKSÅ: Att prata med sina husdjur är ett tecken på intelligens

Bra att ha i förbandslådan
• Självhäftande linda
• Termometer, normal temp är ca. 38–39 grader hos katt i analöppningen
• Bomull och kompresser
• Koksaltlösning finns i sprayform
Sax
• Plastkrage/tratt
• Kosttillskott med probiotika
• Vätskeersättning, finns på apotek.
• Valfri sårtvätt som exempelvis klorhexidinlösning
• Telefonnummer till närmsta dygnet-runt öppna veterinärmottagning

Bra tips vid akuta situationer finns på flera sajter bland annat Firstvet som även erbjuder rådgivning av veterinär över telefon eller Skype, VetZoo, Agria och Anicura mfl.

Av redaktionen

Källa: Firstvet och Anicura


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Forskning

Visste du att förlorat luktsinnet är ett av de första symtomen på att du smittats av det nya coronaviruset? Forskare vid bland annat Karolinska Institutet hoppas på att enkla lukttester som kan utföras i hemmet kan ge en tidig indikation på om man är smittad.

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

 

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

 

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

 

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

 

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.