Förvirrad i djungeln av bra och dåliga kolhydrater och fetter? Lugn. Här får du en miniguide som reder ut vad du ska välja och vad du ska undvika.
Kolhydrater
Välj:
Quinoa, bulgur, potatis, sötpotatis, havregryn, linfrön, chiafrön, nötter, osötat fullkornsbröd, frukt och mörka grönsaker.
Undvik:
Vitt ris, vit pasta, vitt bröd, socker, halvfabrikat och färdiga rätter, mat med panering, färdiga såser och vetemjöl.
Varför?
Fiberrika kolhydrater håller dig mätt längre och gör dig mindre sötsugen. Näringsrika källor gör dig piggare och friskare och innehåller dessutom mer vitaminer och mineraler.
Fett
Välj:
Fet fisk, avokado, linfröolja, olivolja, nötter, frön, ekologiskt kokosfett, kvarg och naturell yoghurt.
Undvik:
Margarin, creme fraiche, grädde, friterad mat, mjukost och sötade mjölkprodukter.
Varför?
Fleromättade fettsyror sänker kolesterolet, ökar fettförbränningen, är antiinflammatoriskt och bra för hjärna, ögon och leder. Mättat fett bör ätas i en begränsad mängd då studier visar att de har en negativ verkan på kroppen i för stora mängder.
Protein
Välj:
Kvarg, keso, ägg, chiafrön, bönor, magert nötkött, fisk, kyckling och kalkon.
Undvik:
Fläskkött, korv, bacon, feta samt mjuka ostar.
Varför?
Välj magra proteinkällor som mättar länge, då drar du automatiskt ner på kaloriintaget och undviker det fett som kroppen inte har någon nytta av. Många av dessa bra proteinkällor innehåller mycket B-vitaminer som kroppen behöver.
Av Rebecka Berglund