Annons

Sara Begner: ”Så lagar du goda och fräscha luncher – supersnabbt!”

Vill du äta en god och hälsosam lunch, men har ont om tid, idéer och kanske även ingredienser hemma? Då är du inte ensam. Här guidar matproffset Sara Begner dig till fyra löjligt lättlagade luncher, klara på några minuter!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
15 juli, 2023
Sara Begner: ”Så lagar du goda och fräscha luncher – supersnabbt!”

Vill du äta en god och hälsosam lunch, men har ont om tid, idéer och kanske även ingredienser hemma? Då är du inte ensam. Här guidar matproffset Sara Begner dig till fyra löjligt lättlagade luncher, klara på några minuter!

Sara Begner är en mästare på att snabbt trolla fram god och näringsrik mat på bordet. Med sin långa erfarenhet som chef för Coops provkök och med flera tunga klassiker i kokbokshyllan på sitt CV är hon en riktig inspirationskälla inom matlagning.

Nu är hon aktuell med boken ”Laga lunch på typ 4 minuter” (Norstedts) som hjälper alla som kämpar med idéer och inspiration till att laga lunch hemma – och som framförallt vill ha god mat på bordet, snabbt. Bokens recept är passande nog indelade i kapitel som Sara Begner kallar ”snabb”, ”snabbare”, ”snabbast”. Sara menar nämligen att det med smarta genvägar och lite förberedelser inte behöver ta mer än 4, 7 eller 12 minuter att svänga ihop en god lunch.

Bokomslag "Laga lunch"

Övat på att effektivisera lunchlagandet

Och hon har själv övat mycket på att effektivisera sitt lunchlagande. Under pandemin när många jobbade hemifrån startade hon ”Coops lunchtips”; ett gäng uppskattade filmsnuttar på Instagram, där hon visade följarna att det inte måste ta lång tid att få ihop en god lunch. Det fick henne dessutom att se på sitt eget kök med nya ögon, skriver hon i boken.

Annons

Hur skulle du vilja beskriva din matfilosofi?

Kort sammanfattat: ät mat och hoppa över snacks och godis. Var rädd om måltiden och ät gärna med människor du gillar. Tänk på att du behöver näring för att må bra, så lägg till mer grönsaker, bättre råvaror som inte är processade. Tänk på vad du behöver istället för allt du ska undvika. Ät när du är hungrig.

Sara tillägger också att hon tycker att vi inte ska krångla till vårt lunchlagande så mycket.

– Jag tror att man behöver känna att det är viktigt med lunch men samtidigt inte krångla till det. Vi lagar och äter mat varje dag då gäller det att det inte känns som en tung uppgift utan något enkelt som gör dagen bättre.

Vilka är fördelarna med att laga sin egen vardagslunch och inte ta en ”enklare utväg”, som färdigmat eller att gå ut och äta?

Annons

Dels är det billigare än att gå ut och äta. Ofta lagar jag lunch på det jag har hemma och då blir det ett trevligt litet kretslopp i kylen och jag slänger nästan inget. Jag själv gillar att det blir variation i vardagen annars flyter dagarna ihop.

Alla ska känna att det är superenkelt

Sara ligger bakom flera klassiker i kokbokshyllan, som ”Vår kokbok”, ”Vår kokbok Hälsa” och ”Veckans favoriter”.

Hur skiljde sig arbetet med den här boken från dina tidigare?

Det här är en helt annan bok. Bilderna är tagna i farten och jag vill visa hur det ser ut på riktigt. Jag vill verkligen att alla ska känna att det är superenkelt. I alla mina böcker är det stort fokus på vardagsmat men den här boken är nästan jobbigt ärlig. Jag har ett stökigt kylskåp, katter på köksbänken och tonåringar som ständigt rotar runt i köket och stökar till.

Om du måste välja; vad äter du själv allra helst till lunch en helt vanlig vardag, respektive på helgen?

– Just nu äter jag mycket nudelsoppa med lite allt möjligt i. Jag älskar goda heta buljonger. På helgen blir det ofta quesadilla om det bara är jag och barnen. Men det är mysigt med lyxiga luncher med vänner, då gör jag gärna en bowl med Salmalax.

Fyll kyl och skafferi!

Om du har många olika kryddor, konserver och kylvaror med lång hållbarhet hemma blir det enklare att vara kreativ i köket och trolla fram en alldeles utmärkt lunch på bara några minuter, tipsar Sara Begner.

Här är några förslag:

  • Konserver: krossade tomater, kokosmjölk, tonfisk, kokta bönor och/eller linser.
  • Burkar: oliver, soltorkade tomater, kapris, jalapeños, grillad paprika.
  • Torkade örter: timjan, oregano, rosmarin, dragon.
  • Torra kryddor: malen spiskummin, malen koriander, paprikapulver, chiliflakes med mera.
  • Kylvaror: fetaost, grekisk yoghurt, parmesanost, ägg.
  • Torrvaror: nudlar, couscous, pasta, bulgur.

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Sara Begner

Ålder: 48 år.
Bor: I en bostadsrätt vid Nytorget på Södermalm i Stockholm.
Familj: Barnen Alfons och Ines och katterna Bullen och Berit, familjens nya medlem.
Gör: Är chef för Coops provkök, tidningen Mersmak och kokboksförfattare.
Så mår jag bra: Jag yogar för att vara stark och hänger med mina härliga vänner och familj för att bli glad.

Saras 3 bästa knep för en snabb och god lunch!

  • Titta in kylen och utgå från det du har!
  • Om du jobbar hemma så unna dig att laga och äta lika länge som om du skulle vara på jobbet, du behöver en paus. Du hinner både laga, äta och ta en kaffe på 30 minuter med recepten i boken.
  • Tänk på, att om du inte lagar lunch så går du och rycker i kylen och småäter hela dagen, då blir du varken hungrig, mätt eller nöjd.
  • Annons