Annons
Annons

Lyxig glutenfri kladdkaka med dadlar

Det här är en helt oemotståndlig dessert att pigga upp en gråkall vinterdag med! Inte bara är det en chokladbomb av rang – den går även fort att göra och passar de flesta då den både är glutenfri och laktosfri. Sväng ihop och njut!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
25 januari, 2023
Lyxig glutenfri kladdkaka med dadlar

Det här är en helt oemotståndlig dessert. Inte bara är det en chokladbomb av rang – den går även fort att göra och passar de flesta då den både är glutenfri och laktosfri. Sväng ihop och njut!

När det är grått och trist ute kan något så enkelt som en fikastund en vanlig vardag pigga upp. Det här receptet kommer från ”Vår kokbok Hälsa” av Sara Begner (Norstedts) och passar förstås lika bra att fira något festligt med på helgen.

En bonus för den som vill skära ner på tillsatt vitt socker och samtidigt få i sig lite mer vitaminer och mineraler, är att kakan är sötad med dadlar. Dessutom är den fri från vitt mjöl och mjölk.

LÄS OCKSÅ: Cashew cheesecake med blåbär och kardemumma

Ingredienser

12 bitar
200 g urkärnade dadlar
100 g hasselnötter
200 g mörk choklad (70 %)
1 dl olivolja
3 ägg
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Till servering:
1⁄2 dl hackade nötter, t ex hasselnötter
1 msk flytande honung

LÄS OCKSÅ: Sagolikt god glutenfri kladdkaka

Gör så här

Smörj en springform, 20–22 cm i diameter, med olja och strö sedan med kakao.
Mixa dadlar med nöt­ter, choklad och olja i en matberedare monterad med kniv.
Vispa äggen pösigt i en bunke och rör ihop med chokladblandningen.
Vänd ner potatismjölet blan­dat med bakpulver och vaniljpulver. Rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, på 200 grader i ca 20 min.
Garnera med hackade nötter och ringla över honung.

LÄS OCKSÅ: Veganska chokladbiskvier à la Sophie Bohnstedt

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons