Annons
Annons

Smulpaj med bär och pistagenötter

Även du som vill hålla blodsockret i schack och tänker på hälsan kan njuta av en smarrig smulpaj – det handlar bara om när du äter den! Det menar receptets skapare Jessie Inchauspé, även kallad "Glucose goddess".

Carolina Eriksson

Webbredaktör
5 april, 2024
Smulpaj med bär och grädde

”Jag har sagt det förut och kommer säga det igen: ”Ja. Jag. Äter. Efterrätt!” Det är absolut möjligt att äta socker och hålla koll på ditt blodsocker – vi behöver bara äta det efter en måltid istället för till frukost eller mellanmål”. Så skriver biokemisten Jessie Inchauspé som ligger bakom detta recept, hämtat ur boken ”Glucose Goddess-metoden” (Yourlife Books”). Boken är uppföljare till 2023 års internationella succé ”Glukosrevolutionen”.

Ingredienser:

4 portioner

1 dl vetemjöl

1 ½ dl strösocker

50 g smör, i små bitar

1 ½ dl skalade pistagenötter

350 g frysta, blandade bär

Ev. till servering: crème fraiche, fet grekisk yoghurt eller glass

Gör så här:

Sätt ugnen på 200° (180° varmluft). Mixa vetemjöl, 1 dl av sockret och smöret till grova smulor.

Tillsätt pistagenötter och mixa ytterligare tills nötterna är grovhackade och smulorna är ljusgröna.

Fördela de frysta bären i en ugnssäker form och strö över resten av sockret.

Strö över smuldegen. Baka i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills bären bubblar härligt och smuldegen har fått fin färg.

Servera med crème fraiche, grekisk yoghurt eller glass om du vill.

(Foto: Smith and Gilmore)

Tips! Läs vår intervju med Jessie Inchauspé om hur du blir piggare och friskare av att balansera ditt blodsocker här!

Annons
Annons