Annons
Annons

Lyxig frukostpaj med bär

Äta paj till frukost? Ja gärna, om den är så god och hälsosam som denna frukostpaj – som är en festlig och innovativ variant av den klassiska havregrynsgröten!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
3 januari, 2024
Bärpaj i en form och på ett litet fat

”Detta är nog den trevligaste varianten på den klassiska havregrynsgröten: en matig och god paj. Kan också vara det perfekta första steget när du vill få ett barn att börja närma sig havregrynsgröten. Samma näring på ett lite festligare sätt! Receptet kan enkelt multipliceras så att det räcker till flera personer, såsom jag har gjort på bilden. Bara att välja om du vill fylla pajen med bär eller äpple”, skriver dietisten Karoline Pettersson som skapat detta recept.

Receptet kommer från hennes nya kokbok ”Budgetbra” (Bonnier Fakta).

1 portion

Smultäcke:

1 ½ dl havregryn

1 ägg

½ tsk malen kardemumma

2 msk flytande honung

2 msk flytande matfett

1 nypa salt

Fyllning bärpaj: 2 dl frysta eller färska bär

Fyllning äppelpaj: 1 äpple, 1 tsk malen kanel

Till servering: vaniljkvarg

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till smultäcket.

Bärpaj: Strö ut bären i botten på en liten form, 10–15 cm i diameter. Äppelpaj: Dela, kärna ur och skiva äpplet. Lägg skivorna i botten på en liten form, 10–15 cm i diameter, strö över kanel.

Fördela smultäcket jämnt över fyllningen och grädda pajen mitt i ugnen i 15–20 minuter.

    Servera med vaniljkvarg eller något annat som du tycker passar till.

    (Foto: Lina Eidenberg Adamo)

    Annons
    Annons