bovettefrallor susanne hovenäs

Foto: Eva Hildén

Frukostfrallor med bovete och nypon

Fakta

Receptet kommer från boken Baka glutenfritt - matbröd och söta favoriter av Susanne Hovenäs och Malin Randeniye (Semic 2018)

Receptet på dessa saftiga frallor kommer från boken “Baka glutenfritt – matbröd och söta favoriter” av Susanne Hovenäs och Malin Randeniye. Nyponskalmjölet ger bröden en sötsyrlig ton som balanserar upp det bittra i bovetemjölet. 

Fakta

Receptet kommer från boken Baka glutenfritt - matbröd och söta favoriter av Susanne Hovenäs och Malin Randeniye (Semic 2018)
Portioner: 8

Ingredienser

Frallorna har tagits fram som ett glutenfritt alternativ till rågkusar.

3 ½ dl bovetemjöl
2 ½ dl glutenfria havregryn
1 dl nyponskalmjöl
1 tsk salt
2 tsk finmalet psylliumfröskal
1 tsk bakpulver
4 dl vatten
½ msk olja till utbakning

Bröden håller sig dessutom saftiga i ett par dagar, så de är smidiga att baka och sedan äta till frukost flera dagar i rad. Det går också bra att frysa in bröden.

Gör så här

Värm ugnen till 250 grader. Mät upp och blanda alla torra ingredienser väl i en bunke och tillsätt vattnet. Låt smeten stå och svälla i 2–3 minuter. Klicka ut åtta lika stora högar av degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Olja in händerna och forma degen till cirka en centimeter tjocka runda kakor. Doppa eventuellt en pinne, till exempel en kinesisk ätpinne eller skaftet på en sked, i lite olja och nagga hål i bröden. Detta är inte nödvändigt men ser fint ut. Sätt in brödet i mitten av ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda brödet i 25–30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Förvara i en plastpåse.

Av redaktionen

Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.

Snygga ben – slipp celluliter och brustna blodkärl

Hud

Våra ben är ett känsligt område, problem som celluliter och åderbråck ses ofta som skönhetsfel. Vanligtvis är de tecken på nedsatt cirkulation men det finns hjäp att få. Johanna Bjurström hudterapeut och homeopat tipsar om åtgärder från både in och utsidan.