Annons
Annons

5 tips för att lyckas med allergivänlig bakning

Mikaela Odemyr har blivit expert på att baka utan ägg, nötter och mjölk sedan hennes barn blev allergiska. Här är hennes bästa tips för att lyckas med bakning – så att även allergiker kan njuta!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
12 december, 2021
5 tips för att lyckas med allergivänlig bakning

Mikaela Odemyr har blivit expert på att baka utan ägg, nötter och mjölk sedan hennes barn blev allergiska. Här är hennes bästa tips för att lyckas med bakning – så att även allergiker kan njuta!

I ”Fika med Mikaela” (Lindskog förlag) bjuder Mikaela Odemyr på en mängd recept för traditionell bakning av kakor, bullar och pajer som alla är fria från just ägg, mjölk och nötter. För fotona i boken står hennes dotter Lisa, vars allergi var en anledning till att Mikaela började experimentera med allergifri bakning en gång i tiden. Ett recept ur boken, på saffransbullar med choklad, hittar du här!

LÄS OCKSÅ: 9 alternativ till komjölksprodukter

Mikaelas 5 tips för bakning utan allergener

1. Mjölkfritt

I traditionella recept där mjölk ingår går det ofta bra att byta ut mjölken mot vatten. Vill man ha lite fylligare smak kan man byta ut vattnet mot till exempel havredryck eller rismjölk eller sojabaserade ersättningar. När det gäller smör, som innehåller både mjölkprotein och laktos, kan man precis som Mikaela Odemyr ersätta med mjölkfritt margarin.

2. Äggfritt

Att baka utan ägg är ofta lite knepigare än att baka med. En tesked bakpulver ersätter ett ägg och sedan kan man tillsätta lite extra vätska för att det inte ska bli för torrt. Det finns även äggersättningspulver att köpa som fungerar utmärkt, men det kan ibland vara svårt att få tag i.

3. Nötfritt

Nötter kan du ersätta med rostade havregryn eller olika sorters frön. Havregrynen eller fröerna torrostas då i en stekpanna innan de tillsätts. Var dock medveten om att vissa fröer kan utlösa allergiska reaktioner. Det är därför viktigt att du frågar den du ska bjuda om hen tål de frön du använt. Kom också ihåg att choklad utan nötter ändå kan innehålla spår av nötter.

LÄS OCKSÅ: Pepparkaksbrownie med kolakräm och lingon

4. Läs innehållsförteckningen!

Läs alltid innehållsförteckningen för de produkter du ska använda när du bakar. Tänk även på att vissa tillverkare kan ändra på innehållet i en produkt. Det är därför viktigt att läsa innehållsförteckningen för produkten vid just det tillfälle då du ska använda den.

5. Pröva dig fram

När det gäller att utesluta vissa ingredienser på grund av allergi eller intolerans och ersätta dessa med andra är det bara fantasin som sätter gränser. ”Under alla år som jag bakat till mina allergiska barn har jag prövat mig fram. Ibland har jag lyckats och ibland inte, men till slut har jag nästan alltid kommit fram till ett recept som fungerar och fått fram en kaka som barnen kunnat äta med glädje”, skriver Mikaela Odemyr.

LÄS OCKSÅ: Mejerifri och sockerfri chokladmousse på hasselnötter

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons