Nu ska flera svenska reningsverk pröva de tekniker som redan finns för att rena bort rester av läkemedel från avloppsvattnet.
Naturvårdsverket har delat ut investeringsbidrag till ett antal kommuner och vattenreningsbolag för att rena bort rester av läkemedel som hamnar i avloppsvattnet efter att de har passerat kroppen rapporterar Sveriges radio.
16 kommuner berörs
Totalt rör det sim om 85 miljoner kronor i regeringssatsning på avancerad rening av avloppsvatten. 16 kommuner och vattenreningsbolag har fått del av medlen till förstudier och investeringar. De som delar på pengarna är bland andra Växjö, Örebro, Simrishamn och Lidköpings kommuner.
LÄS OCKSÅ: Allvarliga brister i kontrollen av dricksvatten
Ska sprida sig i landet
Hittills är det bara i Linköping det finns en anläggning i ordinarie drift som används i för att rena bort läkemedelsrester, men det har funnits pilotprojekt även på andra håll.
Men nu kommer det till ytterligare sex anläggningar i full skala. Förhoppningen är att satsningen ska leda till att läkemedelsreningen byggs ut och införs även på andra håll i landet.
LÄS OCKSÅ: Miljöpartiet: “Tillgång till rent vatten är livsviktigt”
Skaffar mer kunskap
I satsningen ingår även att lära sig mer om den här sortens rening. Till exempel under vilka förutsättningar olika läkemedelsrester och andra miljöfarliga ämnen renas bäst av antingen kolfilter eller nedbrytning med ozon.
LÄS OCKSÅ: Fragment av plast funna i dricksvatten
Följs upp med rapporter
”Vi har inte en klockren förståelse för hur de här processerna fungerar. Det är bland annat därför det är viktigt att vi har fått de här medlen att fördela ut, för att börja bygga mer kunskap.” säger Maximilian Lüdtke som jobbar på Kretsloppsenheten på Naturvårdsverket till Vetenskapsradion. Resultaten kommer att följas upp med rapporter och vetenskapliga artiklar.
Av redaktionen
Källa: Sveriges radio
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!