Denna matiga frukost-, brunch. eller lunchrätt med kikärter, svartkål och fetaost är inspirerad av Mellanösterns kök. Servera gärna ihop med krispig spenat och några skivor gott bröd.
Fakta
Receptet har vi lånat från Urtekram.
Portioner: 4
Ingredienser
300 gram passerade tomater
200 gram ekologiska kvisttomater
1 förpackning kikärtor i vatten (240 g avrunnen vikt)
100 gram ekologisk svartkål
1 ekologisk vitlöksklyfta
1 tesked paprikapulver
1/2 tesked fänkålsfrön
2 kryddmått cayennepeppar
4 ekologiska ägg
100 gram ekologisk fetaost
1/2 tesked himalayasalt
1 kryddmått nymalen svartpeppar
2 matsked rapsolja
Till servering
chiliflakes
ekologisk bladspenat
ekologisk färsk basilika
Ett gott matbröd
Gör så här
Tärna tomaterna. Häll av och skölj kikärtorna. Ta bort stammen från svartkålen och strimla bladen. Skala och finhacka vitlöken. Mortla fänkålsfröna.
Fräs svartkålen i rapsolja i en gjutjärnspanna tills den mjuknar. Tillsätt vitlök och kryddor och låt fräsa i ytterligare ett par minuter.
Tillsätt tomattärningar, passerad tomat och kikärtor. Låt puttra i 10 minuter.
Gör små gropar i tomatblandningen med en sked och knäck i äggen, ett i taget, jämnt fördelat i pannan. Smula över fetaosten. Sätt på ett lock (eller använd en bit aluminiumfolie) och låt puttra i ytterligare 5-10 minuter, tills äggen stelnat något men gulorna fortfarande är lite lösa.
Servera Shakshukan direkt ur pannan. Strö över bladspenat, färsk basilika och chiliflakes. Servera med några skivor grillat eller rostat bröd.
Bra att veta
Har du inget lock till stekpannan går det bra att baka färdigt i ugnen på 200 grader i 5-10 minuter.
Sugen på fler goda middagstips?
På Kurera finns många härliga recept att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!