Att komma i klimakteriet är ofrånkomligt, men det påverkar kvinnor på olika sätt. En del får knappt några symtom alls, medan andra av får stora problem med värmevallningar, nattsvettningar och humörsvängningar. Det går att lindra symtomen på naturlig väg. Extrakt av läkeväxten silverax har i snart 50 år varit ett alternativ till östrogenbehandlingar i övergångsåldern.
Att komma in i klimakteriet kan vara en stor sorg för många kvinnor på grund av att de inte längre är fertila och att kroppen genomgår en förändring som inte alltid är så uppskattad. Vissa upplever det bara som en lättnad att få slippa menstruera. Oftast inträffar klimakteriet någon gång i 50-årsåldern men för vissa kan det börja redan något år efter 40. Processen är långsam och det börjar oftast med att ägglossningen inte inträffar regelbundet. När östrogenproduktion minskar blir det påtagligt på flera sätt på grund av att hormonerna gungar. Slemhinnorna blir skörare och därmed torrare, humöret går upp och ner och det medför oftast en viktuppgång som sedan normaliseras.
Det är vanligt att kvinnor erbjuds hormonbehandling med östrogen i samband med klimakteriet. Men långt ifrån alla klarar av en konventionell behandling och många vill inte bli medicinerade. De som inte får ta östrogen är kvinnor som genomgått en bröstcancerbehandling, de med endometrios och de kvinnor som inte tål gulkroppshormon, varav den sistnämnda gruppen ofta kännetecknas av att de haft besvär med PMS.
Säker och trygg behandling
Men det finns bra alternativ som kan lindra de flesta symtomen under klimakteriet. Medicinalväxten Cimicifuga racemosa eller silverax som den också heter har använts av indianer för att lindra värmevallningar, nattsvettningar och torra slemhinnor i underlivet. De senaste 45-50 åren har silverax använts av tyska kvinnor för lindring av klimakteriebesvär.
Klimadynon är ett växtbaserat läkemedel, gjort på silveraxets kraftfulla rot, och ett alternativ till östrogenbehandling. Det finns bra och tillförlitlig klinisk dokumentation som visar att silverax är säker och trygg som behandling av klimakteriebesvär. Det är i Tyskland som den mesta forskningen ägt rum.
Effektiv på värmevallningar
I studier på silverax har man identifierat triterpenglykosider och fenoliska substanser som verksamma ämnen. Triterpenerna är de som lindrar värmevallningar och svettningar men de kan också minska oro och sömnsvårigheter, vilket alltid innebär en ökad livskvalitet. Effekten av de verksamma ämnena sker i huvudsak i hjärnans vävnad och till viss del i skelettet och i hjärt- och kärlsystemet.
Silverax har liknande effekter på kroppen som östrogen, men växten innehåller inte östrogen eller fytoöstrogener, och lämpar sig därför utmärkt som behandling vid klimakteriebesvär för kvinnor som inte vill ta hormontabletter. Studier har visat att silverax kan minska svettningar och värmevallningar med upp till 80 procent. Anledningen till det är silveraxets förmåga att öka tillgängligheten av dopamin och serotonin i hjärnan.
Tillgänglighet av signalämnen
Precis som östrogenbehandling har silverax bäst effekt på kvinnor som precis gått in i klimakteriet. En tysk studie från 2005 där 629 kvinnor deltog visade att symtom som sömnproblem, depression, irritation minskade hos åtta av tio. Att silverax har så stor effekt på humörsvängningar, ångest och oro kopplas ihop med den ökade tillgängligheten av signalämnena. Vetenskapen har varit speciellt intresserade av om silverax kan binda till östrogenreceptorer och därmed kunna orsaka samma biverkningar som östrogen, men den teorin har man kunnat avfärda. Det har gjorts flera studier som visar att Klimadynon inte binder till några kända östrogenreceptorer. Den grundliga dokumentationen har gjort att Läkemedelverket godkänt en användning av växtläkemedlet under ett år utan att ha konsulterat en läkare.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Visst du att…
… studier har visat att silverax kan minska svettningar och värmevallningar med upp till 80 procent. Anledningen till det är silveraxets förmåga att öka tillgängligheten av dopamin och serotonin i hjärnan.
6 intressanta fakta
Kroppen vill gå ner i varv
Klimakteriet kan upplevas väldigt olika. För de som knappt har några problem kan livet fortsätta som vanligt. Men för kvinnor som upplever stora förändringarna i kroppen och upplever att kroppen signalerar att den vill gå ner i varv, kan det vara klokt att lyssna på signalerna – även om tempot och kraven i samhället är hög. Stress kan förvärra symtomen i övergångsåldern – så stressa mindre, då mår du bättre.
Nattsvettningar
Att vakna blöt i svett mitt i natten och vara tvungen att byta lakan, det är inte roligt. Klimadynon kan minska nattsvettningar för åtta av tio och när du slipper vakna på natten kommer du att må bättre. Besväras du av värmevallningar på dagen, ta med en extra tröja och byt om när du tycker du svettas för mycket. Klimadynon minskar problem med värmevallningar, men tar inte alltid bort dem helt.
Så slipper du få samlivet lidande
Humörsvängningar, dålig sömn och värmevallningar kan få vilken kvinna som helst att undvika samlivet. Slemhinnorna blir också sköra när östrogennivåerna minskar. Komplettera då Klimadynon med omega-7-rik havtornsolja som återfuktar slemhinnorna, för ännu bättre effekt.
Silverax inom folkmedicinen
Nordamerikanska indiankvinnor har använt silveraxets rot för att lindra klimakteriebesvär. Växten har också använts vid muskel- och ledvärk, oregelbunden mens och PMS. Läkesilverax växer också vilt i Kina, Japan, Kamtjatka och Mongoliet. I Sverige finns som prydnadsväxt. Där silveraxet inte växer har man använt sig av andra medicinalväxter. Till exempel tuggade samekvinnorna på rosenrot för att slippa klimakteriebesvär.
Rädd för bröstcancer?
Efter rapporter om att långvarig östrogenbehandling kan öka risken för bröstcancer blev det än mer angeläget att ta reda på om silverax kunde stimulera cancertillväxt. I cellmiljö kikade forskare på om östrogentabletter plus läkemedlet tamoxifen, som använts efter operation eller strålbehandling för kvinnor som behandlades mot bröstcancer, samt om silverax kan öka risken att få cancer, visade det sig att östrogen gav en markant tillväxt av bröstcancerceller medan tamoxifen och silverax dämpade celldelning och tillväxt. I försök på råttor där cancer framkallades visade det sig att östrogen ökade tumörbildning medan silverax stannade av tumörväxt.
En tysk studie gjord 2012 på möss visade att extrakt av silverax kan reducera fett på kroppen. Efter klimakteriet kan kvinnor lätt utveckla fetma men också benskörhet som bland annat beror på bristen av östrogen och en ökad inflammatorisk aktivitet. Det här kan avhjälpas med traditionell östrogenbehandling, men de ökar också risken att få bröstcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Om silverax skulle fungera på liknande sätt på människor så skulle sannolikt äldre kunna hålla sig friskare längre upp i åren.