”Jag brukar tjata om sköljmedel när jag är ute och föreläser, det är något som tål att upprepas. Anledningen är att jag märker att det fortfarande är många som använder sköljmedel när de tvättar sina kläder. Mitt enkla, korta och koncisa råd är – Sluta med det!” skriver kemikaliebantaren Sara Johansson.
Sköljmedel är en kemikaliebomb som är allt annat än bra. Det finns så många nackdelar med denna produkt. Först och främst är sköljmedel är giftigt. Det innehåller parfym och i denna doft finns hormonstörande mjukgörare, så kallade ftalater, samma som finns i mjuka plastleksaker gjorda av PVC och i plasttryck på kläder. Men trots att sköljmedel innehåller dessa giftiga hormonstörande ämnen så behöver de inte ens stå med på innehållsförteckningen. Det räcker nämligen med att tillverkaren skriver ut parfym.
Kan ge ADHD-liknande symptom
Ftalater tillsätts för att dofterna ska stanna kvar längre i plagget. Men dessa hormonstörande ämnen är inget som barn ska utsättas för, det kan störa både deras neurologiska utveckling, och leda till bland annat beteendestörningar som påminner om symtomen vid ADHD. Lukten från sköljmedel har visat sig leda till direkta konsekvenser som koncentrationssvårigheter, huvudvärk och nedsatt immunförsvar.
LÄS OCKSÅ: Tvätta alltid nya textiler
Doften är designad att stanna kvar
Sköljmedel är starkt allergiframkallande. Hur många människor är inte allergiska idag? Vi måste få ett stopp på denna utveckling. Om alla slutade använda sköljmedel och parfym skulle vi komma ett stort steg mot en lösning på denna alltför tråkiga trend. Dofterna i sköljmedel är konstruerade så att lukten ska stanna kvar. Den avtar inte. Inte ens om du tvättar kläderna utan sköljmedel så försvinner doften. Dessa dofter går de som bär plaggen sedan och andas in under hela dagen eller natten om det är pyjamas, underkläder och sängkläderna som är tvättade med sköljmedel.
Många är överkänsliga
Det finns också ett stort antal människor som lider av överkänslighet mot dofter, så kallad sensorisk hyperreaktivitet. Bara i Sverige är ca 400 000 personer drabbade, jag är en av dem. Symtomen är svårigheter att andas, hosta och snuva.
LÄS OCKSÅ: Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter
Stör vattenlevande organismer
Sköljmedel är dessutom en stor miljöbov. Det ställer till med stora problem då våra reningsverk inte kan ta hand om många av de ämnen som de består av, och de går ut därför rakt ut i våra hav. Där ställer dessa kemikalier till med stor skada hos vattenlevande organismer, bland annat stör de deras fortplantningsförmåga.
Förkortar klädernas livslängd
Sköljmedel förstör dina kläder. Det är sant. Att använda sköljmedel när du tvättar dina kläder förkortar deras livslängd. Anledningen är för att det binder till sig fukt så att kläderna aldrig blir helt torra och detta bryter ned klädernas elasticitet.
LÄS OCKSÅ: Så får du bort fläckar – naturligt!
Tar bort statisk elektricitet
Men varför använder människor sköljmedel då? Det måste ju vara bra på nåt sätt eftersom så många fortfarande använder det. Tidigare fanns inte denna produkt och vi klarade oss fint utan. Men så började man tillverka mer och mer syntetkläder och de blev statiska när de tvättades. Sköljmedel tar bort detta. Det påstås även göra dina handdukar mjukare, anledningen är som jag skrev ovan, att sköljmedel gör att textilierna aldrig blir helt torra. Så förutom en mjukare handduk får du även en handduk som inte alls har samma uppsugningsförmåga om du tvättar den med sköljmedel.
Byt ut mot ättika
Men ickestatiska kläder och mjuka handdukar – ska vi inte få ha det fortsättningsvis? Ja, visst går det att ordna. Det finns ett sätt som varken är giftigt eller skadar barns hormonella utveckling, ger oss allergier och förgiftar våra hav. Lösningen är så enkel och billig att det är svårt att tro att det är sant – ättika.
Billigt och bra
Häll en halv deciliter ren matättika i sköljmedelsfacket. Välj gärna den som är 24 procent då den är outspädd. Köper du den som är 12 procent så är den utspädd med hälften vatten och det är ett dyrt sätt att bära hem vatten på tycker jag.
Tar bort dålig doft
Ättikan gör kläderna mindre statiska, mjukare och tar bort dålig doft från kläder så som svett och hästdoft. Har du en starkt doft du vill bli av med, till exempel disktrasan som börjat lukta surt så lägg den i handfatet med ungefär en deciliter ättika och lite vatten i några timmar innan du ska tvätta. Det tar garanterat bort all oönskad doft. Ett annat stort plus med ättika är att det gör din tvättmaskin skinande ren och tar bort oönskad lukt även ur tvättmaskinen som ibland har en tendens att börja lukta sunkigt. Ättika är också väldigt billigt, en flaska kostar cirka tolv kronor och räcker till cirka åtta tvättar. Det betyder att du betalar 1 krona och 50 öre per tvätt.
Tillsätt eterisk olja
Är du van att kläderna ska dofta? Tillsätt några droppar ren eterisk olja tillsammans med ättikan i sköljmedelsfacket. Lavendel är min favorit, men även rosmarin och citrongräs doftar gott. Rena eteriska oljor brukar finnas att köpa på hälsokostbutiker. Sen tror jag att det är en vanesak. Vi behöver inte dränka allt omkring oss i olika dofter. När man väl vant sig av så är det faktiskt riktigt härligt att saker får lukta så som de gör utan att döljas med andra starkare dofter.
Värt att testa
Jag vet att det kan vara svårt att bryta invanda vanor och mönster. Men testa. Bara testa. Detta är ett så enkelt sätt att minska sin exponering för skadliga kemikalier i sin vardag. För många så räcker det med att bara ta bort sköljmedlet. Men är du osäker och tvekar, så testa ättika istället. Jag lovar att du inte kommer att bli besviken.
Sara Johanson, socionom och föreläsare som utbildar och informerar om kemikalier i vardagen
Denna text är även publicerad på Saras blogg, där du kan läsa fler kemikaliesmarta tips.
Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar. Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!