”För mig är linser en ständig favorit, och den syrliga citronen är en oumbärlig ingrediens i mitt kök. Den snabba men smakrika grytan bjuder på en harmonisk balans mellan knapriga fänkålsklyftor, lena gröna linser och fräsch grönkål, smaksatt med fänkålsfrön och citronens pigga saft och skal. Avsluta med en touch av parmesanost och smör för en krämig känsla. En perfekt rätt för både kalla vinterkvällar och varma sommardagar” , skriver Markiz Tainton som har skapat detta recept. Det är hämtat ur hennes bok ”Vardagsfavoriter med en twist” (LB Förlag).
Ingredienser:
4 portioner
4 små, eller 2 stora fänkål delade i 4 delar
2 msk smör
några kvistar timjan
1 msk fänkålsfrön
500 g gröna linser, kokta
saft och rivet skal från 1 citron
150 g grönkål, grovt skuren utan stam
½ dl parmesanost, riven
olivolja efter behov, för stekning
salt och peppar efter smak
Gör så här:
Hetta upp olivoljan i en djup stekpanna på medelhög värme.
Stek fänkålsklyftorna i lite olivolja på båda sidor tills de är mjuka. Sänk till medelvärme och tillsätt smör och timjan. Fortsätt steka försiktigt tills fänkålen börjar karamellisera, rör om då och då.
Tillsätt fänkålsfrön och stek i ytterligare 4–5 minuter.
Rör ner de kokta linserna och saft och skal från citronen, 1 dl vatten och grönkål. Rör tills grönkålen är mjuk och har sjunkit ihop.
Stäng av värmen och rör i smöret och parmesanosten kraftigt tills de smälter. Smaka av med salt och peppar.