Annons

Smakrik och vardagssmart linsgryta med fänkål

Vardagen är här och dags att laga enkel, god och näringsrik mat som inte kostar skjortan. Som denna smakrika linsgryta med grönkål, fänkål och citron – perfekt en kall vinterkväll, intygar receptets skapare Markiz Tainton!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
10 januari, 2025
Linsgryta med fänkål i en panna

”För mig är linser en ständig favorit, och den syrliga citronen är en oumbärlig ingrediens i mitt kök. Den snabba men smakrika grytan bjuder på en harmonisk balans mellan knapriga fänkålsklyftor, lena gröna linser och fräsch grönkål, smaksatt med fänkålsfrön och citronens pigga saft och skal. Avsluta med en touch av parmesanost och smör för en krämig känsla. En perfekt rätt för både kalla vinterkvällar och varma sommardagar” , skriver Markiz Tainton som har skapat detta recept. Det är hämtat ur hennes bok ”Vardagsfavoriter med en twist” (LB Förlag).

Ingredienser:

4 portioner

4 små, eller 2 stora fänkål delade i 4 delar

2 msk smör

några kvistar timjan

Annons

1 msk fänkålsfrön

500 g gröna linser, kokta

saft och rivet skal från 1 citron

150 g grönkål, grovt skuren utan stam

½ dl parmesanost, riven

Annons

olivolja efter behov, för stekning

salt och peppar efter smak

Gör så här:

Hetta upp olivoljan i en djup stekpanna på medelhög värme.

Stek fänkålsklyftorna i lite olivolja på båda sidor tills de är mjuka. Sänk till medelvärme och tillsätt smör och timjan. Fortsätt steka försiktigt tills fänkålen börjar karamellisera, rör om då och då.

Tillsätt fänkålsfrön och stek i ytterligare 4–5 minuter.

Rör ner de kokta linserna och saft och skal från citronen, 1 dl vatten och grönkål. Rör tills grönkålen är mjuk och har sjunkit ihop.

Stäng av värmen och rör i smöret och parmesanosten kraftigt tills de smälter. Smaka av med salt och peppar.

Foto: Mattias Södermark
Bokomslag Vardagsfavoriter med en twist
Annons