Smittskyddsinstitutet har kommit med förslag till nya riktlinjer gällande att febernedsättande läkemedel inte bör ges till barn, framför allt inte till barn yngre än ett halvår. En av anledningarna till förslaget är att febernedsättande inte förebygger feberkramper. Det har bland annat en stor studie i Finland visat.
Den enda funktionen febernedsättande har är att vara smärtstillande, enligt Smittskyddsinstitutet. Dessutom är feber kroppens sätt att försvara sig mot virus och bakterier, vilka trivs bäst kring 37 grader. Att tvinga ner kroppstemperaturen med läkemedel är alltså inte alltid klokt, menar man.
Febernedsättande hjälper heller inte mot feberkramper:
– Det blir inte ens en tendens till färre feberkramper. Det är helt opåverkat, säger Inge Axelsson, barnläkare och professor i medicinsk vetenskap och en av dem som ställer sig bakom förslaget, till Sveriges radio.
– Man ska inte hålla på och syssla med febernedsättande för det tar bort fokus, fortsätter han.
Feber kan förkorta infektionen
Många föräldrar har nog någon gång skyndat sig iväg för att köpa febernedsättande när barnet blir sjukt. Det bör man sluta med, menar nu alltså Smittskyddsinstitutet nu alltså. Detta eftersom man kan missa andra viktiga symptom om febern tvingas ned. Något som även gäller äldre barn, menar man.
Det kan finnas ytterligare anledningar till varför man kan avstå från att minska febern.
–Vinsten är att förmodligen är febern en försvarsmekanism hos kroppen som fungerar ibland och gör att infektionen blir kortare, menar Axelsson.
”Räkna hjärtslag”
Axelssons råd till oroliga föräldrar är att följa sin egen intuition och förutom den även räkna hjärtslag och andetag för att se hur barnet mår och komma till insikt om huruvida barnet eventuellt kan ha en allvarlig infektion.
Av Isabelle G Hedander