”Jag har sagt det förut och kommer säga det igen: ”Ja. Jag. Äter. Efterrätt!” Det är absolut möjligt att äta socker och hålla koll på ditt blodsocker – vi behöver bara äta det efter en måltid istället för till frukost eller mellanmål”. Så skriver biokemisten Jessie Inchauspé som ligger bakom detta recept, hämtat ur boken ”Glucose Goddess-metoden” (Yourlife Books”). Boken är uppföljare till 2023 års internationella succé ”Glukosrevolutionen”.
Ingredienser:
4 portioner
1 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
50 g smör, i små bitar
1 ½ dl skalade pistagenötter
350 g frysta, blandade bär
Ev. till servering: crème fraiche, fet grekisk yoghurt eller glass
Gör så här:
Sätt ugnen på 200° (180° varmluft). Mixa vetemjöl, 1 dl av sockret och smöret till grova smulor.
Tillsätt pistagenötter och mixa ytterligare tills nötterna är grovhackade och smulorna är ljusgröna.
Fördela de frysta bären i en ugnssäker form och strö över resten av sockret.
Strö över smuldegen. Baka i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills bären bubblar härligt och smuldegen har fått fin färg.
Servera med crème fraiche, grekisk yoghurt eller glass om du vill.
(Foto: Smith and Gilmore)