En exotisk sallad med sockerärter, knipplök, räkor och sötsyrlig mango – som inte bara är lyxig utan dessutom löjligt enkel att svänga ihop. Den perfekta sommarlunchen!
”Den här sötsyrliga salladen är något jag kan längta efter, särskilt mitt i vintern när man behöver sol. Fyra salladslökar går bra om det inte är säsong för färsk lök”, tipsar kokboksveteranen Sara Begner som skapat detta recept, taget ur hennes bok ”Laga lunch – på typ 4 minuter” (Norstedts).
Ingredienser
2 portioner
100 g glasnudlar
1 stor mango, tunt strimlad
1 röd eller gul knipplök, strimlad (både lök och stjälk)
125 g skalade räkor
1 kruka koriander, grovt skuren
2 dl sockerärtor, strimlade
1 msk torrostade sesamfrön
Dressing:
2 limefrukter
2 msk japansk soja
1 msk sweet chilisås eller honung
½ tsk sesamolja
en skvätt tabasco
Gör så här
Lägg nudlarna i en värmetålig form och häll kokande vatten över. Låt stå 3 minuter, häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten.
Blanda limesaft, soja, sweet chili, sesamolja och tabasco till dressingen.
Vänd ihop nudlar, mango, lök, räkor och koriander med dressingen. Vänd ner sockerärtorna och toppa med sesamfröna.
Tips! Mycket av smaken sitter i stjälkarna, så hacka hela koriandern!
Av Carolina Eriksson