Att godis och läsk innehåller socker det vet vi, men mycket av det socker vi får i oss är dolt i vanliga livsmedel.
PT:n och kostrådgivaren Carolin Helt hjälper oss att ta en närmare titt på vilka produkter som är rena sockerbomber.
45 kilo socker får vi svenskar i oss per person och år. Sedan 1980-talet har konsumtionen av läsk trefaldigats, godisätandet har ökat med 50 procent och totalt sett står godis och andra sötsaker för 16 procent av vårt energiintag.
Smaken av socker är lätt att tycka om och bli mer eller mindre beroende av. Vi tillsätter socker i det mesta och vänjer barn vid tidig ålder att det ska smaka sött. Socker ger snabb energi som inte varar speciellt länge.
Risk för insulinresistens
Socker i maten gör att vårt blodsocker stiger snabbt, vilket ger en stor insulinutsöndring. Insulinet ”släpper in” blodsockret i cellerna och blodsockernivån sjunker och vi blir raskt sötsugna igen. Denna berg- och dalbana kan resultera i att vi blir insulinresistenta. Det krävs mer och mer insulin för att kroppen ska reagera och vi kan drabbas av diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och fetma. Redan på kort sikt märker vi av dess dåliga effekter genom att vi blir trötta, okoncentrerade och på dåligt humör. Inget bra sätt att ladda inför en dag vid skolbänken, eller hur?
Börja dagen med rätt energi
Frukost är det viktigaste målet på hela dagen. Kroppen har varit utan mat under hela natten och behöver fylla på med näring och energi. En bra frukost ger oss möjligheten att få ut det mesta av dagen. Vi orkar vara både fysiskt och psykiskt aktiva med rätt bränsle i kroppen. För ett barn som går i skolan gäller det att energi för att kunna fokusera en hel dag.
Dessutom har det visat sig att de som äter en ordentlig frukost håller vikten bättre än de som slarvar eller till och med inte äter någon frukost alls. Ytterligare en hälsoeffekt är att den mat som ”ickefrukostätare” äter i övrigt tenderar att innehålla mindre näring och risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2 ökar senare i livet.
Bara tre av fyra barn äter frukost
…och då är det oftast någon form av frukostflingor som slinker ner. Låt oss ta en närmare titt på några av alla de frukostflingor som finns:
- Cornflakes
Socker står på andra plats på innehållsförteckningen – 8 procent sockerarter varav det mesta är tillsatt socker. - Frosties
Socker står på andra plats på innehållsförteckningen – 37 procent socker. - Start / Crunchy
Socker står på andra plats på innehållsförteckningen 21-27 procent socker beroende på sort. - Cocoa pops
Socker står på andra plats på innehållsförteckningen 37 procent socker. - Müsli med 30-33 procent frukt
Cirka 25-27 procent socker beroende på sort. Frukten är i de flesta fall kanderad.
Tips! Läs innehållsförteckningen, ingredienserna står i fallande ordning.
Av Carolin Helt
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Bra exempel på frukostar
- Omelett och fruktsallad
- Havregrynsgröt och kokt ägg
- Naturell yoghurt med osockrad müsli och färska (eller frysta) bär
- Smoothie med yoghurt, linfrön och bär
Så gör du din egen müsli:
- 2dl havregryn
- 2dl rågflingor
- 2dl quinoapuffar
- 1dl hackade hasselnötter
- 1dl hackade valnötter
- 1dl pumpafrön
- 0,5 dl linfrön
- 1dl gojibär
- 1dl russin
Müsli går att variera
…i det oändliga. Med blandade nötter och fröer blir müslin rik på bra fetter och proteiner. Torkad frukt som russin, aprikoser, dadlar och fikon ger god sötma och massor av näringsämnen. Blanda efter tycke och smak.