Vi vänjer barn vid socker och den söta smaken i allt tidigare åldrar. Människan behöver en lagom blandning av följande smaker: sött, surt, beskt, salt och hett/ starkt. I väst har vi överdoserat sött och salt.
Vi tillsätter socker i det mesta och vänjer barn i tidig ålder vid att det ska smaka sött. Det är ett framgångsrikt koncept för livsmedelsindustrin. Socker kan användas överallt och skapar lätt begär hos både barn och vuxna, vilket i sin tur leder till högre konsumtion av mat i allmänhet och av allt som är sött i synnerhet.
Mer än tio sockerbitar
Visste du att vissa barnmatsförpackningar innehåller mer socker än en hel burk läsk? (Det är lätt att gömma sockermängden under kolhydratinnehåll i varudeklarationen). Många förpackningar, ofta burkar, innehåller mer än tio sockerbitar. I många puréer har dessutom en stor del av sockret tillsatts i efterhand som sötningsmedel. Även mer ordinära livsmedel kan vara kraftigt sötade, till exempel fruktyoghurt och frukostflingor.
Försvagar immunförsvaret
Att vänja spädbarn och småbarn vid socker gör att det blir svårare att få dem att dricka vanligt vatten och äta näringsrik mat. Socker försvagar dessutom immunförsvaret. Det är speciellt viktigt att undvika socker i alla dess former när man är förkyld eller vistas bland andra som är förkylda.
Av Peter Wilhelmsson
Fakta
Texten är hämtad ur boken ”Friskare barn” av Peter Wilhelmsson.