Den här krämiga och matiga soppan på sötpotatis, lök, blomkål och timjan kan du servera tillsammans med lammfärsbullar på spett. Lammfärsbullarna är kryddade med en nypa kanel, vilket passar bra till lamm.
Receptet kommer från
Cecilia Nisbet Nilsson och ”Kokbok för sköldkörteln”, som innehåller AIP-vänliga recept vilket är autoimmun kost och en variant av paleokost eller ”stenålderskost”. Det är en immunvänlig och allergenreducerad kost som syftar till att minska symptomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation.
Ingredienser
(2 portioner)
2 sötpotatisar
1 gul lök
2 dl blomkål, riven
4 dl vatten
1 tsk timjan
1 nypa havssalt
Lammfärsbullar
250 g lammfärs (8 lammfärsbullar)
1/2 tsk kanel
1 tsk timjan
1 nypa havssalt
1/2 msk olivolja
2 avokado till servering 4 spett
Gör så här
Skala och tärna sötpotatisen i mindre bitar.
Skala och hacka löken.
Lägg sötpotatis och lök i en kastrull och täck med vatten. Koka under lock tills sötpotatisen nästan är helt mjuk (7–8 minuter). Riv blomkål och lägg ner i kastrullen ihop med det andra.
Koka upp och låt småsjuda i 5 minuter.
Ställ grönsakerna åt sidan i kastrullen.
Gör köttbullarna genom att blanda lammfärs, salt, timjan, kanel och olivolja i en bunke och knåda ihop med händerna. Forma köttbullar med blöta händer.
Stek i olivolja tills de är genomstekta.
Dela avokadon i lite större bitar och trä upp köttbullarna varvat med avokado på fyra spett.
Värm grönsakerna och krydda med salt och timjan. Se till att det finns minst två deciliter vatten i kastrullen innan du mixar allt med en stavmixer tills du får en krämig soppa. Tillsätt mer av vatten om den blir för tjock.
Servera med spetten vid sidan eller ovanpå soppan tillsammans med lite mer timjan.