Kan du känna dig hungrig, trots att du precis har ätit en frukt eller druckit en läsk? Det finns en bra förklaring – fruktosen är boven. Sötsaker och frukt kan faktiskt öka din hungerkänsla.
Leptin är hormonet som reglerar hunger och mättnad. Det påverkar hjärnan att känna mättnad. Det finns människor som inte kan producera leptin. Dessa personer äter för mycket, tycker om all mat och utvecklar ofta fetma redan som barn.
– När vi äter frisätts hormonet leptin som ger mättnadskänsla. Ju mindre leptin du har i blodet desto hungrigare blir du, berättar Carolin, Kureras kostrådgivare och PT.
Fruktos påskyndar hungern
Fruktos, sockerarten som finns i frukt, men även i stora mängder i till exempel läsk och andra sötsaker, påskyndar minskning av mängden leptin och därför kan du bli snabbare hungrig efter att ha ätit en frukt eller druckit läsk.
– Fruktos minskar produktionen av leptin och kan alltså göra oss hungrigare, förklarar Carolin.
Äpple, kiwi och banan kan göra dig hungrigare
Neuropeptiden ghrelin är ämne som ökar aptiten och aktiverar hjärnans belöningssystem. Det innebär att när man är hungrig höjs nivån av ghrelin vilket ökar motivationen att söka efter mat.
– Ghrelin är det hormon som skickar ut hungersignaler, dessa signaler hämmas av maten då vi äter. Fruktos är emellertid inte så bra på att hämma ghrelin och mättar alltså sämre. Äpple, kiwi och banan kan faktiskt till och med öka ghrelinet vilket då kan göra dig hungrigare, säger Carolin.
Högre socker och alkoholkonumtion
I en studie som publicerats i nätversionen av tidsskriften PlosOne har forskarna undersökt arvsmassan hos 579 individer från ett urval av normalbefolkningen. I detta underlag framkommer att personer med vissa förändringar i ghrelingenen har ett högre sockerintag än individer som saknar dessa förändringar. Detta samband ses även hos personer med hög konsumtion av både socker och alkohol.
– Frukt är dock ett bra mellanmål men för att hålla sig mätt kan du kompletterar ditt mellanmål med något som är fett-/proteinrikt som exempelvis nötter, frön, keso, kvarg eller ost så slipper du känna hungerkänslorna som kan öka av fruktos.
Av Malin Duvstedt
High Fructose Corn Syrup
De stora bovarna till högt fruktos är läsk, saft, godis, bakverk, sylt och andra livsmedel där man tillsatt extra fruktos i form av högfruktossirap (High Fructose Corn Syrup).