”Matiga kåldolmar som blir en hel rätt tillsammans med rårörda tranbär. Servera som ensamrätt hela vinterhalvåret, eller ställ fram på julbordet. För vegansk variant, byt ut mjölkprodukter mot veganska alternativ. Näringsjäst ger en djup smak med umamikaraktär, men kan absolut uteslutas”, skriver Malin Landqvist som skapat detta recept, som kommer från hennes bok ”En grön jul” (Max Ström förlag).
Ingredienser:
4 portioner
2 dl råris, gärna rött
800 g savoykål
1 liter vatten
½ dl konc kantarellfond
2 tsk näringsjäst (kan uteslutas)
1 msk honung
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g svamp, t ex kantareller eller champinjoner
2 tsk finhackad färsk rosmarin
2 krm malen kryddnejlika
50 g smör eller
vegetabiliskt margarin
1 dl finhackade valnötter eller solroskärnor
3 dl riven ost, t ex juledamer, cheddar eller veganskt alternativ
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Rårörda honungstranbär:
200 g frysta tranbär, tinade
½ dl honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär loss tolv stora, fina blad från kålen. Finstrimla 2 dl extra kål av det som är kvar.
Koka upp vatten med fond, eventuellt näringsjäst samt honung. Koka bladen mjuka i cirka 5 minuter. Ta upp med hålslev, spara buljongen.
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka svampen. Fräs allt mjukt med kålstrimmel, rosmarin och nejlika i lite av smöret i en panna. Rör ner ris, nötter och riven ost. Salta och peppra.
Skär bort den grova nerven i bladens mitt. Fördela svampblandningen på bladen.
Vik in sidorna och rulla ihop till täta rullar. Lägg dem med skarven nedåt i en smord ugnssäker form.
Häll på buljong upp till cirka hälften av formen. Hyvla över smör eller margarin.
Ugnsbaka i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills kålen känns mjuk och de börjar få lite färg. Rör ihop tranbär och honung väl. Servera dolmarna med honungstranbär.
Foto: Susanna Blåvarg
Receptet kommer från boken ”En grön jul”.