I Sverige finns krav att handlare upplyser om plastpåsars skadlighet och för inte så längesedan förbjöds mikroplaster i hygienprodukter och kosmetik. Men trots det ligger vi långt efter många andra länder i världen, av vilka flera ofta pekas ut som miljöbovar.
Det hot mot miljön som plast och då framför allt engångsartiklar utgör tas på allvar i varierande grad beroende på var man befinner sig i världen. På många håll har man vidtagit kraftfulla åtgärder medan vi i Sverige hittills nöjt oss med att låta branschen självsanera, skriver tidningen Omvärlden som listat länder och städer med betydligt hårdare regler.
Förbud införs på många håll
En oöverskådlig mängd plastpartiklar flyter runt i världens hav och förorenar miljön på ett sätt som är svårt att överblicka. Men på många håll runt om i världen införs nu förbud mot plastpåsar, engångsförpackningar och mikroplaster – och på en del ställen är straffen hårda.
Juni 2018 föreslog EU-kommissionen ett förbud mot de tio vanligaste artiklarna som hamnar i hav och på stränder som till exempel om tops, plastflaskor och plastbestick. Till det kommer snart krav på att minska mängden matförpackningar av plast och att samla in plastflaskor.
LÄS OCKSÅ: Fragment av plast funna i dricksvatten
Alla utom SD går på EUs linje
I Sverige är det i ännu upp till branschen att sanera sig själv, som Kurera nyligen rapporterade slutar ICA sälja engångsartiklar av plast och ser även över de egna förpackningarna. De flesta riksdagspartierna – utom SD – är positiva till EU-kommissionens förslag men hittills är det endast V och MP som helt vill förbjuda platspåsar.
LÄS OCKSÅ: Så ska matbutikerna slopa onödig plast
Krafttag runt om i världen
Enligt FN har över 60 länder har förbjudit eller begränsat användningen av plast. Som några exempel kan nämnas att det i provinsen Jilin i Kina är förbjudet med engångstallrikar av plast och sedan 2008 är det förbjudet med plastpåsar som inte går att återvinna. Kenya har sedan 2017 världens tuffaste lag mot plastpåsar som ger böter på 38 000 dollar eller upp mot fyra år i fängelse för de som bryter mot lagen som rör allt från tillverkning till användning. I februari 2018 införde Taiwan förbud mot platspåsar och engångsartiklar.
LÄS OCKSÅ; Vanliga gifter som kan utlösa diabetes
Och Kanadas näst största stad Montreal förbjuder användandet av platspåsar, att bryta mot det leder till dryga böter. I mars 2018 förbjöds plastpåsar och plastbestick i den amerikanska staden Malibu. Och 2022 kommer sugrör, plastpåsar, vattenflaskor och engångsartiklar förbjudas i Indien där det i New Dehli redan sedan tidigare råder ett förbud mot engångsförpackningar av plast.
Av redaktionen
Källa: Omvärlden
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!