Foto: Fanny Roethlisberger

Tacksamhet lika viktigt som träning

Hälsobloggaren Maya Nestorov ägnar sommaren åt att laga rawfood. I hängmattan gör hon affirmationer och lär sig allt om vältränade kvinnors hemligheter.

På bloggen Oslagbar hälsa hittar du nyttiga recept, peppande citat och härliga foton. Men vem är hon, kvinnan med passion för poledance och färgsprakande estetik? Kurera säger hej till hälsobloggaren Maya Nestorov!

 

Vad är det viktigaste som du vill förmedla med din blogg?
– Jag vill ge de absolut bästa verktygen till ett mer aktivt, naturligt och hälsosamt liv som är enkelt att leva. Hälsa är för mig ett holistiskt tänk där livet är fyllt av glädje, kärlek, träning, god nyttig mat samt god sömn.

Vad är sommarens utmaning för dig?
– Jag har inga direkta utmaningar i sommar, men däremot har jag ett par roliga mål som jag vill uppnå. Jag vill laga ännu mera rawfoodkost, uppdatera och uppgradera bloggen och träna crossfit och yoga oftare.

Ditt bästa mattips?
– Använd smakförhöjare som örter, färska kryddor, bär, frukter och oljor i alla rätter du lagar. Det gör de flesta rätter både godare och vackrare! Mina egna favoriter är för tillfället chiapudding och gröna, fruktiga smoothies. De är både mättande och enkla att göra.

Hur tränar du i sommar?
– Ett vinnande koncept för mig är alltid styrketräning varvat med yoga. I sommar kommer jag att aktivera mig varje dag på ett eller annat sätt. Givetvis en hel del utomhus. Om jag åker utomlands blir det att skaffa gym kort där jag befinner mig eller att spendera någon timme på ett utomhusgym. Min träning går nämligen inte att kompromissa med!

Vad är en riktigt life saver för dig?
– Nötter, rawfood-bars och kokta ägg. Skulle jag inte ha någon av de här läckerbitarna i väskan köper jag en smoothie någonstans på stan. Kokosolja och arganolja är alltid bra oljor att ha till hands. De fungerar utmärkt både att äta och att ha till håret och huden.

 

Årets lektyr i hängmattan?
– Det blir Lorna Janes ”More of the fit womans secrets”. En fantastisk bok med härliga citat, goda recept, träningstips och massvis med underbar livspepp för en aktiv livsstil!

En visdom som livet lärt dig?
– Att min lycka, glädje och framgång ligger i mina egna händer.  Man kommer otroligt långt genom att aktivt arbeta mot sina drömmars mål och tro att allt är möjligt. För att leva ett lyckligt liv är det lika viktigt att fokusera på tacksamhet, affirmationer och visualisering som att träna och äta rätt.
– Vi har bara ett liv och i det finns inga måsten, bara saker man bör göra. Gör därför det du brinner för och mår bra av!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.