Annons

Tomater tros kunna halvera risken för stroke

Ät tomater – och halvera risken för stroke. Ett helt sant påstående, åtminstone om man får tro en ny finländsk forskningsstudie.

Redaktionen

12 oktober, 2012
Tomater tros kunna halvera risken för stroke
Dela inlägget

Ät tomater – och halvera risken för stroke. Ett helt sant påstående, åtminstone om man får tro en ny finländsk forskningsstudie, publicerad i tidskriften Neurology.

Vid studien, utförd vid Östra Finlands universitet i Kuopio, följde forskarna drygt 1 000 män i åldrarna 46 till 65 år under i genomsnitt 12 år. Forskarna mätte halterna antioxidanten lycopen männen hade i blodet. Lycopen är ett ämne som framför allt tomater är rika på.

”Frukt och grönsaker minskar risken”
Under dessa 12 år drabbades 67 av männen av stroke. Det visades sig att sannolikheten att drabbas av stroke var 55 procent mindre för de män som hade mest lycopen i blodet, jämfört med de som hade minst. Av de 258 män med minst lycopen i blodet drabbades 25 stycken av stroke, vilket kan jämföras med endast lva av de 259 män som hade mest lycopen i sig.
– Denna studie är ytterligare ett bevis för att en diet med mycket frukt och grönsaker minskar risken för stroke, säger artikelförfattaren Jouni Karppi, till Expressen.

Av Isabelle Hedander

Annons