Annons

Barnens gröt och välling full av tungmetaller

Det finns höga halter av tungmetaller i barngröt och välling. Det visar en laboratorieanalys gjord av Testfakta.

Redaktionen

14 januari, 2013
Barnens gröt och välling full av tungmetaller
Dela inlägget

Det finns höga halter av tungmetaller i barngröt och välling. Det visar en laboratorieanalys gjord av Testfakta.

För två år sedan slog svenska forskare larm om höga halter av bland annat arsenik, kadmium och bly i grötprodukter för barn. När Testfakta nu analyserar 14 olika gröt- och vällingsorter från svenska butikshyllor visar det sig att de giftiga ämnena fortfarande finns kvar. Och äter man flera portioner om dagen, som många barn gör, hamnar man lätt över EFSA:s riktmärken för hur mycket man kan äta per kilo kroppsvikt.

Lägre IQ har observerats
I studier på barn har forskare observerat lägre IQ redan vid måttligt höga blyhalter. Utifrån det rekommenderar EU:s livsmedelsmyndighet EFSA ett intag på under 0.5 mikrogram bly per kilo kroppsvikt och dag för gravida och barn.
För en av de testade grötprodukterna räcker det med tre portioner om dagen för att komma upp i blynivåer som kan påverka hjärnans utveckling.
Lars Barregård, professor i miljömedicin och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, är oroad:
– Några av produkterna har olämpligt höga halter, säger han till Testfakta.

Mjölkfri välling och mjölkfri äppelgröt
Mest oroad är han över halterna bly i den mjölkfria äppelgröten samt mjölkfria vällingen från producenten EnaGo. För ett barn som väger åtta kilo räcker det med tre portioner gröt om dagen för att barnet ska få i sig en blydos som ligger över den nivån, som alltså kan påverka hjärnans utveckling. Fyra portioner av vällingen ger en dos i samma nivå.
Lars Barregård skulle inte välja den vällingen, säger han till Testfakta. Och han tycker inte att spädbarn ska äta mer än en portion per dag av gröten.
– Blyintaget har som mest betydelse just under den period som hjärnan utvecklas.

Även höga halter arsenik
Vällingen från EnaGo innehåller, förutom bly, också höga halter arsenik. Så gör även några av Sempers produkter. Vid tre portioner hamnar intaget över de rekommendationer som finns för vuxna, om man ser till hur gränsvärdet för arsenik i dricksvatten räknats fram.
Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, säger sig inte vara förvånad. Tidigare studier har nämligen gett liknande resultat. Men hon tycker inte att det är okej, säger hon till Testfakta.
– Halterna måste ner.
Hon tycker dock att föräldrar inte ska vara rädda att fortsatt ge sina barn välling och gröt.
– Jag tycker inte man behöver välja bort det, men man bör inte ge barnet mer än tre portioner gröt eller välling per dag utan se till att variera kosten. Man kan också byta märke då och då för att minska risken för att fastna vid en produkt som har alltför höga halter, säger hon.

Annons

Av Isabelle Hedander

Annons