Mer tid framför tv och dator kan leda till att barn dricker mer söta drycker, får högre BMI och blir överviktiga. Det är slutsatserna i en studie av 11 000 2-9-åringar i åtta europeiska länder.
De barn som tittade mycket på tv när studien* startade, hade två år senare också ett högre BMI, ett större midjemått i proportion till längden och de drack mer söta drycker. För varje ytterligare timma som ett barn tillbringade framför tv:n, så ökade sannolikheten med 26 procent att tillhöra gruppen som ökade mest i midjemått och med 22 procent att tillhöra gruppen med den största ökningen av BMI. Sannolikheten att dricka mer söta drycker ökade med 19 procent för varje extra timme tv-tittande per dag.
– Vi säger inte att barn ska sluta titta på tv, men det är viktigt att begränsa tiden framför tv:n för de yngsta barnen eftersom vanor etableras i ung ålder, säger Stina Olafsdottir, doktorand på institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet och en av forskarna som utfört studien.
Beslutsfattare har också ansvar
Enligt studien verkar tv-tittandet ha en större effekt än annan skärmtid och resultaten tyder på att tv-tittande fortfarande utgör en stor del av den tid barn tillbringar framför olika bildskärmar.
– Det är viktigt att ta hänsyn till barns tv- och datoranvändande när man utformar olika åtgärder för att öka barns hälsa och när man utbildar lärare, föräldrar och beslutsfattare. Det är inte bara föräldrarna som har ansvar för att hjälpa barnen att utveckla hälsosamma matvanor, säger Stina Olafsdottir.
Av Redaktionen
(*Studien är en del av det europeiska forskningsprojektet IDEFICS (Identification and prevention of dietary and lifestyle-induced health effects in children and infants) som för åren 2007-2010 undersöker kost, livsstil och sociala faktorer som påverkar fetma hos 2-9-åringar i Sverige, Cypern, Italien, Spanien, Belgien, Tyskland, Ungern och Estland. Föräldrar fick svara på frågor om sina barns tv-tittande, skärmvanor, konsumtion av söta drycker samt barnens längd, vikt och midjemått.)