Annons

Ungdomar tävlar på smärtstillande

Var femte idrottsledare låter 13- och 14-åringar spela vidare med smärtstillande medel i kroppen. Trots att detta medför enorma skaderisker. Nu lyfter flera experter ett varningens finger.

Redaktionen

25 september, 2012
Ungdomar tävlar på smärtstillande
Dela inlägget

Var femte idrottsledare låter 13- och 14-åringar spela vidare med smärtstillande medel i kroppen. Trots att detta medför enorma skaderisker. Nu lyfter flera experter ett varningens finger.

Smärtstillande medel inom ungdomsidrotten är ingen ovanlighet. Inte som läget verkar vara bland fotbolls-, handbolls- och innebandylag i Stockholmsområdet i alla fall. Chockerande resultat från en rundringning som DN gjort till 60 ungdomslag, såväl pojk- som flicklag, inom våra största bollsporter visar att hela 62 procent av ungdomsledarna aktivt dela ut smärtstillande medel till tonåringar.

Riskerna är många
Nu varnar experter för riskerna. Försvagade musker och senor, tillväxtproblem. Och långsiktiga risker för biverkningar på njurar, lever och hjärta.
– Det finns risk att kroppens tillväxt hämmas”, säger Mikael Mattsson, doktor i medicinsk vetenskap och fysiolog vid GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm, till Dagens Nyheter.
Det handlar om receptfria medel som Alvedon, Ipren, Voltaren, Ipren-gel och Voltaren-gel.
– Det finns nog risk för att siffran egentligen är ännu högre. Riskerna är värre för barn än för vuxna, eftersom barn fortfarande växer. Och det finns en risk att man hämmar den normala tillväxten, fortsätter Mattsson.
Han får stöd av säger Per Renström, professor emeritus i idrottsmedicin:
– Barn har mer känsliga vävnader i muskler och senor än vad vuxna har. Så har man ont någonstans och tar medicin för att kunna spela kan man påverka tillväxtzonerna.

Försäljningen ökar
I somras presenterade Apotekens Service siffror på att försäljningen av antiinflammatoriska värktabletter innehållande diklofenak (som till exempel Voltaren) piller har ökat med 30 procent mellan 2005 och 2011. De har också under 2000-talet gått från att vara receptbelagda till att bli receptfria.
– Mycket tyder på en ökad användning av den här typen av värktabletter i samband med idrott. Det är tragiskt att man inom forskning och klinisk verksamhet har känt till den här typen av risker i kanske 15 år, säger Mattsson.
Såväl Mattsson som Renström är eniga om att barn aldrig bör idrotta med medicin i kroppen. Såvida det inte är föreskrivet av läkare.

Av Isabelle Hedander

Annons

Annons