Jordbruket fokuserar på stora skördar istället för näringsrika skördar och dagens kost blir allt mer utarmad på näringsämnen. Konsekvenserna är att vi har en kraftig ökning av diabetes, hjärt- och kärlsjukdom samt övervikt. Vi äter oss sjuka istället för att äta oss friska.
Hur vet man vad kroppen behöver? Bör man lägga om kosten? Räcker det med multivitamintillskott? Eller med att äta ekologiskt? Det kan vara extremt svårt att veta vad den egna kroppen behöver. Frågorna är många gånger fler än svaren.
Magnesium för god nattsömn och zink för fin hy
Med någorlunda kunskap om olika näringsämnen och dess funktioner kan man genom att bara lyssna till sin kropp finna en del indikationer gällande näringsstatus. Vet man till exempel att magnesium är viktigt för en god nattsömn samt att ett vanligt bristsymptom är muskelkramper så kan man vid båda symptomen ana att man kan ha låga magnesiumnivåer. Likaså kan zinkbrist anas vid hudförändringar, detta då en femtedel av kroppens zink återfinns just i huden. Bristsymptom kan vara akne, eksem, hudsprickor, psoriasis och nedsatt sårläkning. Alla näringsbrister ger däremot inte lika tydliga symptom samt att i många fall kan det vara så att det krävs ganska grava brister för att bristsymptom ska yttra sig.
Kolla din status
Det finns däremot en rad olika analysmetoder för att ta reda på en individs näringsstatus. Somliga bättre än andra och olika bra vid olika tillfällen. Analys kan bland annat göras på hår, urin, svett, muskelfibrer och självklart blod. Blodanalyser är det vanligast förekommande inom sjukvården. För bästa resultat bör flera analysmetoder användas, detta då olika metoder kan ge olika resultat utan att för den skull visa ett inkorrekt resultat. Man kan exempelvis ha höga kalciumvärden i håret men normala värden i blodserum. Detta visar att skelettet släpper ifrån sig för mycket kalcium som istället hamnar i mjukvävnader. Kroppen prioriterar alltid att hålla blodet så stabilt som möjligt.
En hårmineralanalys visar dina näringsbehov
Hårmineralanalys är en utmärkt analysmetod för att ta reda på kroppens mineral- och metallstatus. Detta då den är lättillgänglig, man behöver bara lämna ifrån sig en liten mängd opreparerat hår. Därutöver koncentrerar sig mineraler cirka 10-15 gånger mer i håret än i övriga organ i kroppen. I håret lagras även toxiska metaller som i en håranalys därför kan påvisas. Analysresultatet mynnar ut i en rapport där olika mineraler och metallers koncentration påvisas. Man får även en jämförelse över balansen olika mineraler emellan. De räcker nämligen inte med att ha en bra koncentration, balansen olika näringsämnen emellan är minst lika viktig. Rapporten presenterar även kostråd samt rekommendationer för kosttillskott. En hårmineralanalys ger en bra översikt av den allmänna mineral- och metallstatusen i kroppen. En analys kostar ca 1200- 1500 kr och utförs vanligen av näringsterapeuter.
Kurera ställde några frågor till Agneta Fridolf, en näringsterapeut i Ullared som utför hårmineralanalyser.
Vilka tycker du bör göra en hårmineralanalys?
– En hårmineralanalys tycker jag alla bör göra. Genom den kan man se vilka kosttillskott just du behöver. Jag brukar säga att en analys är en investering i sin egen hälsa. Många som väljer att göra en analys är de som sökt hjälp ifrån den traditionella vården men fått svaret att det inte hittar några fel. Ändå mår de inte bra.
Vilka är de vanligaste bristerna?
– I en analys kan man se enskilda mineralers värden men det viktigaste är att titta på balansen mellan de olika mineralerna. Exempelvis bör kalcium och magnesium vara i balans, hos de allra flesta är dock magnesiumvärdet lågt i förhållande till kalcium.
Vad kan man vinna på att göra en hårmineralanalys?
– Du får exakta besked vilka kosttillskott just du behöver, du slipper köpa grisen i säcken. Genom att rätta till obalanser i kroppen får du ökad energi, bättre matsmältning, bättre sömn med mera.
Hur går en hårmineralanalys till?
– Man träffas vid två tillfällen. Vid första tillfället får kunden svara på en del frågor, exempelvis yrke, hur man bor, om man har egen brunn, allergier och mediciner. Frågor där svaret kan påverka resultatet. Därefter klipper man hår på fem till sju olika ställen på bakhuvudet. Håret ska vara opreparerat och man sparar det som är närmast hårbotten, cirka en matsked behövs. Håret skickas till ett labb i USA. Efter fyra veckor är det dags för andra träffen. Tillsammans går man då igenom analysen. Man tittar på ämnesomsättning, funktion hos både binjurar och sköldkörtel samt om man har några gifter i kroppen, exempelvis kvicksilver. Kunden får kostråd efter sin ämnesomsättning samt ett recept på kostillskott som rekommenderas under två till tre månader.
Av Johanna Gustafsson