Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.
En helt ny studie vid Karolinska institutet visar att konditionsträning ger en förändrad aktivitet i musklernas gener. Mark Chapman är forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet och huvudförfattare till studien. I en artikel i Svenska Dagbladet säger han:
– När gener ändrar sin aktivitet vid till exempel konditionsträning blir personen bättre på att utföra sina aktiviteter som att springa eller cykla. En annan följd av denna förändring är att insulinkänsligheten i musklerna förbättras, något som är viktigt för att förebygga ämnesomsättningssjukdomar som typ 2-diabetes.
Fler äldre som rör sig
Studien inkluderad män och kvinnor som i 15 år utövat hårdare konditionsträning, styrketräning och de som inte tränat någonting alls. Resultatet visade att konditionsidrottarna påverkat över 1000 gener i sin kropp men hos de som styrketränade var det bara 26 geners aktivitet som påverkats.
Forskarna menar att om du tränar ett halvår och upp till ett år så kan detta ha effekt på typ 2 diabetes men också andra ämnesomsättningssjukdomar.
I artikeln i SvD berättar man också att vi de är fler äldre som börjat tränat. Antalet personer över 75 år som motionerar har fördubblats från 2008 till 2015. Att träna styrketräning när man blir äldre verkar vara mest effektivt med tanke på att när vi blir äldre förlorar vi muskelmassa som är viktigt för hälsan på fler sätt. Till exempel att ha en hälsosam ämnesomsättning och vikt, förebygga benskörhet samt att bibehålla bra rörlighet.
Kombinationen bäst
För några år sedan blev det populärt med intervallträning. Den högintensiva träningen visade sig kunna stoppa upp åldrandet och reparera skador i cellerna. Forskning visar att konditionsträning sannolikt är det bästa för att motverka demenssjukdomar. För att motverka hjärtsjukdomar verkar högintensiv träning vara effektivast.
Vill du gå ner i vikt förbränner du mer energi vid konditionsträning, men när du bygger muskler förbränner dessa mer under hela dygnet. Forskningen menar att hälsonyttan kommer av att både lyfta vikter och underhålla konditionen.
Att kombinera kondition med styrketräning och se till att få upp flåset rejält kan vara det mest optimala. Samt att se till att röra på sig dagligen i form av promenader. På köpet får man dessutom endorfinkickar som skapar en mental måbra-känsla.
Av Inger Palm
Källa: SvD