”Det viktigaste är inte vad du äter mellan jul och nyår utan vad du äter mellan nyår och jul”, var det någon förnuftig människa som sa. Men – är du mån om din hälsa och vill hålla formen finns det en del att tänka på. Kureras PT och kostrådgivare Carolin Helt guidar dig runt julbordet.
Glädjande nog är mycket av julmaten riktigt nyttig. Det gäller bara att välja rätt.
Ät gärna:
Julskinka
Julskinka är en bra proteinkälla. Ta bort fettkanten så är det riktig smalmat. Tar du osötad stark senap till, ökar du din förbränning ytterligare och det är ju dessutom så gott.
Lax och sill
Lax och sill är feta fiskar med ett sort innehåll av fettsyran omega-3. Omega-3 har många goda effekter på vår hälsa. Vår hjärna behöver omega-3 för att fungera optimalt, det ökar vår fettförbränning och det gör vårt blod mer lättflytande vilket i sin tur minskar riskerna för högt blodtryck och blodproppar. Omega-3 minskar även risken att drabbas av inflammatoriska sjukdomar. Dessa feta fiskar är goda källor till D-vitamin. D-vitamin är viktigt för att bygga upp vårt skelett och immunförsvar. Det har visat sig att D-vitaminbrist ökar risken att drabbas av depressioner. Även vitamin B12 är rikligt förekommande i fisk. Brist på vitamin B12 är ganska vanligt hos äldre och kan leda till sömnbesvär, humörsvängningar, förvirring och demensliknande symtom.
Lutfisk
Lutfisk är däremot en mager fisk med ett högt proteininnehåll. Proteinet i fisk är mycket lättupptagligt för kroppen. Protein hjälper dig att bevara och förbättra din muskelmassa och ökar på så sätt din energiförbrukning. Är du försiktig med såsen så är lutfisk perfekt mat om du vill hålla formen.
Ägg
Ägg är ett riktigt multivitamintillskott: A-vitamin, B-vitaminer, D-vitamin, E-vitamin, folsyra, selen, järn, zink och jod. Förutom alla vitaminer innehåller det även rikligt med protein. Protein är uppbyggt av olika aminosyror. Sammansättningen av aminosyror i ägg är så perfekt anpassat att nästan 100 procent utnyttjas för uppbyggnad i våra kroppar. Proteinet i ägg används som en värdemätare för att mäta protein i andra livsmedel. Hur är det då med kolesterol? Kolesterol är en lipid, ett fettämne som finns naturligt i vår kropp. Kroppen tillverkar själv det mesta av kolesterolet och kosten bidrar med endast en liten del. Motion är det bästa sättet att minska andelen farligt kolesterol i kroppen. Friska personer kan tryggt äta ägg utan att oroa sig för förhöjda kolesterolvärden.
Rödbetor
Rödbetor är riktig superfood. De renar och stärker immunförsvaret. De innehåller mängder av antioxidanter och har ett högt ORAC-värde. Rödbetans fibrer påverkar mag- och tarmfunktionen samt kolesterolnivåerna positivt. Rödbetor har även en leverrenade effekt.
Tips!
Rödbetssallad utan majonnäs.
Blanda hackade rödbetor med naturell yoghurt, hackat äpple och hackad lök. Krydda efter egen smak och tillsätt lite senap. Köp ekologiska inlagda rödbetor om du inte hinner koka rödbetorna från grunden. Snabbt, enkelt, nyttigt och väldigt gott!
Kål
Brysselkål, rödkål, brunkål, grönkål och vitkål, ja kål i alla dess former är bland det nyttigaste du kan äta. Kålen innehåller antioxidanter, betakaroten, C- och E-vitamin. Dessa stärker immunförsvaret och är bra för huden, hjärnan, hjärta och kärl. Äter du kålen rå så har den en avgiftande effekt på tarmsystemet.
Brukar det slinka ner en och annan nubbe vid julbordet? Ät då extra mycket kål. Kålen är, precis som rödbetorna, bra för levern då den har en renande effekt.
Efterrätt
På dessertbordet brukar det finnas många socker- och fettbomber. Är det du som står för värdskapet? Se då till att det finns en fräsch fruktsallad som alternativ. Låt säsongens frukter vara basen. Äpple och apelsin innehåller mycket C-vitamin och lösliga kostfibrer som främjar immunförvar och tarmhälsan. Ostkaka är ett bra alternativ som inte innehåller alltför mycket socker och fett. Det har däremot ett ganska bra proteininnehåll. Var försiktig med sylten och grädden bara.
Julgodis
Även julgodis kan bli nyttigt, om än energirikt. Gör ditt eget godis med nötter, torkad frukt och mörk choklad med minst 70 procent kakaohalt.
Ät inte:
Julmust
Julmust och annan läsk är helt onödigt! Massor med socker och extra kalorier utan något som är till nytta för din kropp. Drick vatten till maten, då känner du smakerna allra bäst.
Charkuterier
Julen är för det mesta en enda stor frossa i charkuterier som korvar och patéer. Prinskorv innehåller bara 50-70 procent kött. Resten är bara utfyllnad av mjöl, fett, vatten, salt socker, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel och i vissa fall även smakförstärkare.
Industritillverkade köttbullar innehåller ofta bara 65-75 procent kött. Potatis, mjöl, salt och druvsocker tillsätts. Oftast är bullarna förstekta genom fritering. Friteringen ger dåliga fetter som varken hjärna, hjärta eller kärl mår bra av.
Ät med måtta:
Janssons frestelse
Janssons frestelse innehåller mycket kolhydrater och mycket mättat fett, vilket i och för sig inte alltid är dåligt. Är du långdistanslöpare eller på annat sätt extremt fysiskt aktiv eller underviktig kanske du kan behöva en hög-kaloridiet. De flesta av oss är inte det.
Ris à la Malta
Samma sak gäller här som vid Janssons. En liten klick är okej men ett gott råd är att inte fylla hela tallriken med det.
Av Carolin Helt