Tips till julbordet: Vegetarisk sylta av bovete!
Ingredienser (liten, cirka två portioner)
2.5 dl vatten
1dl Helt Bovete (Kung Markattas)
1st vitlöksklyfta
1st Lagerblad
Buljong
Shoyu eller Tamari
Kryddpeppar (malen)
Malen nejlika
Gör så här
Skölj bovete och blanda sen alla ingredienser i en kastrull och koka i cirka 30-40 minuter. Rör om ibland så att det inte bränner fast.
Fyll på med vatten om det behövs. (Koktiden kan variera beroende av vilken sorts bovete ni använder.)
”Smeten” ska vara som en tjock gröt och bovetekornen mjuka.
Häll smeten i en sköljd skål eller form och låt svalna.
Serveras kall med till exempel inlagda rödbetor eller på knäckemacka eller vörtbröd med rödbetssallad.
Skölj bovete och blanda sen alla ingredienser i en kastrull och koka i cirka 30-40 minuter. Rör om ibland så att det inte bränner fast.
Fyll på med vatten om det behövs. (Koktiden kan variera beroende av vilken sorts bovete ni använder.)
”Smeten” ska vara som en tjock gröt och bovetekornen mjuka.
Häll smeten i en sköljd skål eller form och låt svalna.
Serveras kall med till exempel inlagda rödbetor eller på knäckemacka eller vörtbröd med rödbetssallad.
/Ann-Lott i Örebro