Annons

Vegetarisk Branteviksblandning

Byt ut sillen mot ostronskivling och vips så har du en god vegetarisk sill till julbordet – en tolkning av Brantevikssill, med dill och citronzest.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
22 december, 2024
Inlagd vegetarisk "sill" i glasburk

”Ostronskivling har en bra konsistens och smak till blandningen. Tänk på att svampen ska förberedas en dag i förväg”, tipsar Malin Landqvist, som skapat detta härliga julrecept på Branteviksblandning.

Ingredienser: 

8–10 portioner på julbord

1 dl ättiksprit (12 %)

3 dl vatten

2 msk salt

Annons

250 g ostronskivling

Kryddblandning:

1 stor rödlök

1 litet knippe dill (ca 2 dl finhackad)

1 ½ dl strösocker

Annons

1 msk citronpeppar

3–4 bitar citronskal

1 lagerblad

1 msk hel kryddpeppar

1 tsk hel vitpeppar

Gör så här: 

Rör ihop ättiksprit, vatten och salt i en bunke. Skär svampen i breda bitar och lägg ner i lagen. Låt grava i kylskåp över natten, men gärna i ett dygn.

Skala och finhacka rödlök och dill. Blanda med socker, citronpeppar och citronskal i en bunke.

Bryt ner lagerbladet i en mortel och tillsätt kryddpeppar och vitpeppar. Mortla till grova smulor och blanda ner i bunken med citronpeppar och citronskal.

Låt svampen rinna av väl i ett durkslag. Varva med svamp i en stor eller två mindre burkar. Börja och avsluta med kryddblandning. Låt marinera i minst ett dygn.

Tips! Håller i kyl i 4–6 dagar.

Foto: Susanna Blåvarg

LAGA OCKSÅ: Julig grönkålscheesecake med valnötter

Receptet kommer från Malin Landqvists bok ”En grön jul” (Max Ström förlag).

Annons