”Ostronskivling har en bra konsistens och smak till blandningen. Tänk på att svampen ska förberedas en dag i förväg”, tipsar Malin Landqvist, som skapat detta härliga julrecept på Branteviksblandning.
Ingredienser:
8–10 portioner på julbord
1 dl ättiksprit (12 %)
3 dl vatten
2 msk salt
250 g ostronskivling
Kryddblandning:
1 stor rödlök
1 litet knippe dill (ca 2 dl finhackad)
1 ½ dl strösocker
1 msk citronpeppar
3–4 bitar citronskal
1 lagerblad
1 msk hel kryddpeppar
1 tsk hel vitpeppar
Gör så här:
Rör ihop ättiksprit, vatten och salt i en bunke. Skär svampen i breda bitar och lägg ner i lagen. Låt grava i kylskåp över natten, men gärna i ett dygn.
Skala och finhacka rödlök och dill. Blanda med socker, citronpeppar och citronskal i en bunke.
Bryt ner lagerbladet i en mortel och tillsätt kryddpeppar och vitpeppar. Mortla till grova smulor och blanda ner i bunken med citronpeppar och citronskal.
Låt svampen rinna av väl i ett durkslag. Varva med svamp i en stor eller två mindre burkar. Börja och avsluta med kryddblandning. Låt marinera i minst ett dygn.
Tips! Håller i kyl i 4–6 dagar.
Foto: Susanna Blåvarg
Receptet kommer från Malin Landqvists bok ”En grön jul” (Max Ström förlag).