Både vegetarisk kost och mat som innehåller kött har sina för- och nackdelar. Vegetarianer är ofta mer kostmedvetna än allätare, men många löper att få i sig för lite av de viktiga vitaminerna om de inte äter en allsidig kost.
Ur näringsmässig synvinkel kommer de som äter husmanskost och en hel del kött att få i sig för lite av bl. a. magnesium och kalium från födan. En strikt vegetarian, till exempel en vegan, kommer å andra sidan att få i sig för lite av vitamin B12, EPA, DHA, taurin och karnitin och riskerar att få för låga zink- och järnvärden.
Vitamin B12 är mycket viktigt för hjärnans utveckling och den neurologiska utvecklingen hos barnet. Det finns flera studier som visar att barn uppväxta med makrobiotisk mat eller vegankost har sämre vitamin B12-värden än laktovegetarianer (lakto = mjölk) och allätare. Det finns också flera fall där barn till vegetarianer fått neurologiska skador på grund av vitamin B12-brist.
Viktigt med tillskott
Vegetarianer är däremot ofta mer kostmedvetna än allätare. De äter ofta mindre med skräpmat samt mer ekologiskt framställd mat och ger barnen en renare kost än vad allätare vanligtvis gör. Det finns klara fördelar med att växa upp som vegetarian, eftersom man får i sig mera frukt och grönt, mera värdefulla antioxidanter, fytokemikalier och kostfiber med mera.
Men om man väljer att äta en makrobiotisk kost, råkost eller vegankost bör man framför allt under graviditeten och småbarnstiden se till att inta tillskott av vitamin B12, multivitaminer och mineraler samt linfröolja och DHA från alger, för att säkra tillräckliga mängder av fettsyror.
Samma mängd protein
Många är oroliga för att vegetarianer inte får i sig tillräckligt med protein. Betänk då att följande livsmedel ger samma mängd protein som en portion kött:
- Ett ägg
- 0,5–1,5 dl kokta bönor
- En näve med nötter, mandlar eller frön
Kombinera gärna till exempel majs och bönor, ris och linser för mer kompletta proteinkällor.
Av Peter Wilhelmsson
Fakta
Texten är hämtad ur boken ”Friskare barn” av Peter Wilhelmsson.